Winst voor RSB 3

Op 4 december speelde Meesemaker RSB 3 tegen Overschie 3.Het werd een nipte overwinning met 4,5-3,5.In de Sinterklaassfeer werden er hier en daar wat cadeautjes uitgedeeld. Jeroen had er zin in want toen velen nog bezig waren in de opening liep hij al vrolijk rond met een overwinning op zak. Een goed begin, maar het ging hier en daar ook wat minder.

Eelko, bord 1

Alhoewel mijn tegenstander ruim 100 ratingpunten meer heeft dan ik zelf, waren we in deze partij zeker aan elkaar gewaagt. Een fianchetto van wit tegen een Engelse opening van mijn kant, het leek uiteindelijk het meeste op het hedgehog Systeem uit de Engelse opening (https://chessopenings.com/eco/A30/2/). Het duurde tot de 12e zet voordat het eerste stuk geslagen werd. Op de dame vleugel had ik al fijn wat ruimte voor mijn stukken maar de ruil ging niet helemaal in mijn voordeel. Beter gezegd, ik negeerde het terugpakken van een pion waardoor ik op de 17e zet een pion achter kwam te staan. Ondanks deze achterstand in materiaal beoordeelt de computer de stelling op de 24e zet (zie diagram 1) met +0.2 nagenoeg gelijkwaardig. 

Diagram 1:  

Ergens is dit wel een interessant stelling. De witte dame is namelijk ‘bijna’ gevangen, nou ja na 24…Td2 kan de dame nog naar c1 en niet geheel onbelangrijk, f5 staat ook ongedekt. En alhoewel Td2 de manier is om de pion op e2 te winnen speelde ik het voorzichtige 24…De5. Tja en toen zag wit zijn kans schoon om de torens en later dame af te ruilen. Een eindspel met ongelijke lopers bleef over. Daar maakte ik een fout. Niet fataal maar het was wel het verschil tussen winst en remise (zie diagram 2). In plaatst van de a-pion op te spelen en vervolgens b3 te slaan, was ik ook hier te voorzicht met 43…cxd4?! Na 44.c5 werden nog enkel zetten gespeeld maar meer dan remise zat er niet meer in. 

Diagram 2:

Joeri, bord 2

Het was niet bepaald mijn dag op bord 2. Ik liet me al snel vastzetten en uiteindelijk miste ik schaakmat, die eigenlijk nog prima te voorkomen was. Na 20 zetten stond het bord er helaas zo bij.

Chris, bord 3.

Nadat wit remise had aangeboden, slaagde ik erin om 2 pionnen voor te komen. Al mijn pionnen stonden op de donkere velden, zodat de lichte loper van mijn tegenstander weinig kon uitrichten. Zodoende kon mijn vrijpion, gesteund door koning, loper en toren, promoveren.

Peter, bord 4

De partij gaat gelijk op, maar langzamerhand krijgt mijn de tegenstander de overhand. Er ontstaat een stelling met lopers van verschillende kleur+ dame+toren. Hij speelt vooral op de witte en ik op de zwarte velden.

Dan ontstaat de stelling van het diagram. Mijn zet is Df2. Deze stelling had al eerder op het bord gestaan. Tot mijn schrik kon hij winnen met Tb2 en Dc1. Gelukkig zag hij het toen niet. Een gewaarschuwd man telt voor twee……en toen zette ik toch weer Df2. Bbrr. Maar nu zag hij het wel!

Johan, bord 5

De opponent speelde d4, en daar heb ik nog weinig ervaring mee, behalve dat ik daar met de Caro een stabiele positie tegen kan krijgen. Mijn opponent maakte een paar slordigheden, waardoor ik twee pionnen en beide torens had gepakt in ruil voor mijn loper en paard. Dat leek een fors voordeel, behalve dat de positie van zijn stukken een venijnige aanval konden creëren. Met geluk hield ik stand en kon ik het voordeel ombuigen naar winst. 

Hans, bord 6

Mijn tegenstander was een Est die gelukkig ook Engels sprak. Omdat die Oosterse landen het schaken  bijna uitgevonden hebben besloot ik het eens met 1 Pc3 te proberen…(van Geet was tenslotte een Nederlander). Het lukte aardig. Na 13 zetten was de stand:

Na wat gepeins besloot ik tot 13 Pe5-g4 door zwart beantwoord met 13…: h5. De paardzet beschouw ik zelf als mijn beste zet. De rest was routine: 14 Dh6 schaak; Kg8.

Bradley, bord 7. Verliespartij voor ons

Jeroen, bord 8.

Ik speelde met wit en het werd een Siciliaan. Zwart had een korte rokade waarop ik hem op de koningsvleugel ging aanvallen met pionnen en ik had ook nog een loper op b2. Voor mij werd het een lange rokade.

Nadat hij mijn g-pion had gepakt had mijn toren een vrije baan naar zijn koningsvleugel. Dit leverde uiteindelijk voor mij pionnenwinst op. De druk op de koningsvleugel werd voor hem te groot waardoor ik zijn paard kon veroveren en hij gaf op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *