VUURWERK op het schaakbord?

Het viertal van RSB 3 gaat naar Rotterdam. Naar Onesimus.

Deze naam dateert van heel erg lang geleden vertelt hun website. Vlak bij het centrum van Rotterdam hebben we een gereserveerde parkeerplek geregeld in een parkeergarage 200 meter van hun locatie. De vierkamp wordt opgeluisterd door de buurt met veel en soms erg hard vuurwerk. Maar schakers zijn onverstoorbaar en spelen door of er niets aan de hand is. Het kan niet altijd muisstil zijn.

Vuurwerk buiten, maar is er ook vuurwerk op onze schaakborden? Helaas moeten we melden dat we slechts wat sissertjes afschoten. We verliezen met 3,5-0,5.

Chris, met wit, speelt op bord 1 en geeft aan: Mijn tegenstander veroverde een pion in het centrum. Zijn loper was heel sterk en mijn paard stond opgesloten in de hoek om de koning na de lange rokade te verdedigen. De 3 oprukkende pionnen van zwart richting de koning gaven de doorslag.

Aan bord 2 speelt Eelko, met zwart, en hierbij zijn relaas: Mijn tegenstander speelde goed, althans zo voelde dat tijdens de partij. Snel na onze rokades won hij een pion, maar een zet of 6 later had ik die alweer terug. Dit kleine beetje ruimte op het bord vergrootte de strijd om het centrum alleen maar meer. Mijn beste kansen waren toen wit de d-pion naar voren schoof.

28.d5 Qe2 (Ik dacht dat slaan op d5 niet goed was omdat wit dan te makkelijk druk kon zetten op f7.) 29.d6 Nf5  (Dit was niet goed. De witte dame kon te gemakkelijk weg en mijn paard deed toen eigenlijk niet echt meer mee. Wellicht was paard naar c6 beter.) 30.Qa4 b5 31.Qa6 (Hierna was het eigenlijk wel gedaan. Ik speelde nog een paar zetten door maar het misschien beter meteen op kunnen geven.) 1-0

Ruud speelt op bord 3, met wit.

Een achter gebleven pion op d3 gaat verloren, maar wit krijgt toch compensatie. Als de partij na de wedstrijd wordt nagespeeld ziet Ruud dat hij een winnende zet over het hoofd heeft gezien. Deze vuurpijl wordt afgeschoten maar ontploft niet! Daarna gaat het helaas mis.

Peter op bord 4, met zwart, geeft aan:

Mijn tegenstander speelt veel pionzetten in de opening zodat ik beter ontwikkeld ben. Ook de computer geeft in de onderstaande stelling voordeel aan (b.v. met Pa5 )

De rare pion op h6 weet ik te veroveren. Maar daarna kan hij toch weer terug krabbelen. Hij krijgt licht de overhand. In zijn tijdnood kan hij zijn pion terugwinnen en komen we tot herhaling van zetten. Een mager halfje is binnen.

Helaas geen goed begin van deze competitie. Geen reden tot vrolijk vuurwerk.

Maar: “Aan het einde van de schaakpartij gaan zowel de koning als de pion terug in dezelfde doos”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *