VOOR DE VIERDE KEER….

Weer is het RSB 3 gelukt te winnen met de minimale uitslag: 4,5-3,5. Voor de vierde keer in deze competitie.
Zo houden we het iedere keer weer spannend.

Het is de laatste competitiewedstrijd. Er staat ook niets op het spel. Geen promotie of dreigende degradatie We spelen dus voor een leuke wedstrijd en voor de eer. Op de borden is dan ook genoeg te beleven.

Bord 1 Joeri, zwart

Mijn tegenstander begon sterk met wit en had een goed antwoord op de Caro Kann opening. Eventjes leek ik onder de druk te bezwijken, maar tot mijn opluchting gaf hij mij een zet cadeau waarin ik kon rokeren. Daardoor was mijn koning in één klap veilig en stond ik ineens mooi opgesteld. Vervolgens liet hij mijn dame toe op f2, waardoor het spel ineens gespeeld leek. Na een paar zetten stond het er zo voor en is er mat in vier op drie verschillende manieren! Eén van die manieren is een dame-offer op g2, zoals Eelko vanaf bord 2 al had gezien.

Ik besloot het anders aan te pakken, want ik had schaakmat in vier helaas niet gezien. Daarmee gaf ik nog bijna mijn voordeel helemaal weg, als wit een serie zeer precieze zetten zou hebben gedaan. Dat was gelukkig niet het geval en niet lang daarna stond deze stelling op het bord.

In deze stelling besloot hij zijn dame op te geven op f4. De computer geeft aan dat dat inderdaad de beste zet is, maar hiermee is het spel ook wel enigszins gespeeld. We speelden nog twee zetten door en toen gaf hij op. m het hele spel te bekijken, klik op deze link naar de Lichess-studie.

Bord 2 Eelko, wit

Mijn tegenstander speelde snel en agressief. Het ene na het andere stuk werd geruild. Misschien had ik langer moeten nadenken over betere positionele zetten. Echter het ruilen was gunstiger voor hem dan voor mij. Toen hij richting te eindspel te veel pionnen van mij had opgegeten en vrij baan had om zijn pionnen te laten promoveren, heb ik opgegeven.

Bord 3 Jeroen, zwart

Er komt een eindspel met T+P voor zwart tegen T + wat extra pionnen. Als ik het goed heb gezien heb krijgt Jeroen wat pionnen terug maar door een vergissing raakt hij zijn paard kwijt (aanraken is spelen!). Er ontstaat dan een eindspel met T+ 2pionnen tegen T+pion (zwart). De koning van Jeroen staat heel centraal en zo weet hij toch nog de remise binnen te halen.

Bord 4 Peter, wit

Het wordt een Siciliaanse partij en ik krijg een goede stelling. In het eerste diagram heeft zwart Pe8 gespeeld na de zet Dg3 met aanval op e5 en Lh6. Waarom nu geen Lh6 gespeeld? Ik zag helaas allerlei leeuwen en beren op de weg

Daarna krijg ik later toch de e5 pion te pakken en de hele partij blijf is er een pion voor. De tegenstander blijft het me echter lastig maken, maar het voordeel blijft behouden. In de volgde stand komt Pf6: Na gf6: volgt Td8, Td7 en Ta7. Leuk, maar het voordeel verdwijnt hierdoor als sneeuw voor de zon.

Daarna speelt mijn tegenstander wat minder sterke zetten (de computer geeft dan aan +1.9). Hij wil  een pion terugwinnen met Te3. Zie volgend diagram. Dat is een grote fout en het punt is binnen!

Bord 5 Jasper zwart

Na lang nadenken en veel zetten hoor ik een remisevoorstel. Wit wil doorspelen maar helaas voor hem: Jasper weet toch te winnen.

Bord 6 Hans, wit

Hierbij de stand na 11 zetten.

Fritz gaf hiervoor het oordeel +0.44, veelbelovend dus, maar natuurlijk nog lang niet beslissend. Er volgde nu nog een partij van 50 zetten waarbij zwart kort en ik lang had gerokeerd en ik uiteindelijk het onderspit moest delven.

Bord 7 Johan, zwart

Wit speelde een Damesgambiet dat ik verdedigde met de Caro Kann. Wit pakte initiatief en stond een pion voor, maar met meer activiteit en wat tactiek draaide het momentum en moest wit haast maken met het oplossen van zijn onderontwikkeling. Alleen heeft wit die memo niet gekregen en ging licht ten aanval en was daarin slordig. Daarmee raakte het witte paard verstrikt tussen de pionnen, kon wit niet meer rokeren en kleurde tot slot de opponent zo wit als zijn stukken.

Een vlotte 0-1.

1 d4 c6 2. C4 d5 3. Nc3 Nf6 4. E3 Bf5 5. Qb3 Qc7 6. Cxd5 e6 7. Dxc6 Nxc6 8. Bb5B d6 9. D5 Nxd5 10. Nxd5 exd5 11. Qxd5 Bb4+ 12. Bd2 Bxd2+ 13. Qxd2 Rd8 14. Qc3 O-O 15. Rc1 Be4 16. F3 a6 17. Bxc6 Bxc6 18. Ne2 Qb6 19. Nd4 Rfe8 20. Nf5 f6 21.Qb3+ Qxb3 22. Axb3 g6 23. Nh6+ Kg7 24. Ng4 f5 25. Nf2 Rxe3+ 26. Kf1 Rde8

……na de 23e zet:  het witte paard raakt verstrikt….

Bord 8 Bradley met wit en met winst voor zwart.

Zo eindigt de wedstrijd met een 4,5-3,5 overwinning. In de eindstand van de competitie staat RSB keurig op de tweede plek, na nummer 1 Moerkapelle, waar we in de eerste wedstrijd met 3,5-4,5 (weer eentje!) van verloren hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *