SCHAAKMAT of SHAH MATA?

RSB 3 speelt uit tegen Shah Mata. Een mooie naam voor een club. Wikipedia helpt: De term schaakmat is waarschijnlijk een vernederlandsing van twee Perzische woorden: shah mat. Shah Mat wordt geïnterpreteerd als: de koning is dood. Wellicht omdat heel vroeger als beslissing de koning kon worden geslagen. Na een bijzondere autorit met sightseeing Rotterdam komen we in de Nieuwe Nachtegaal. Wie gaat vanavond het hoogste lied zingen? Al redelijk snel noteren we twee verliespartijen, maar gelukkig komen er daarna wat punten binnen via twee overwinningen en twee remises. Chris en Joeri zijn de laatsten die nog spelen.

Chris heeft het lastig en probeert nog een matbeeld met T+P te maken, maar dat gaat net niet op en verliest daarna. De wedstrijdstand is dan:

We staan dus achter en alle hoop is gevestigd op Joeri. Een spannende partij met een mooi eindspel waarvan Joeri hieronder verslag doet.

Dit duel eindigt zowaar met een shahmata!! En de remise in de wedstrijd is bereikt!

Bord 1 Joeri wit

Ik begon met een solide stelling met wit, maar mijn tegenstander stond erop om er al snel een aanvallend spel van te maken. Dat pakte niet helemaal goed uit voor hem, waardoor ik na verloop van tijd twee pionnen voor kwam te staan. Ik wist de druk lange tijd te behouden en speelde richting een eindspel waarin mijn pionnen tot hun recht zou kunnen komen. Op een gegeven moment werd duidelijk dat we als team 3-4 achterstonden, dus dat ik zou moeten winnen om met ons team nog gelijk te spelen. Alhoewel ik er goed voor stond, voerde dit de druk nog extra op. Mijn tegenstander koos een slecht moment om de laatste toren af te ruilen, want de positie die overbleef zag er zo uit, met wit aan zet. 

Ik ben aan het rekenen geslagen en kwam tot de conclusie dat het precies zou gaan lukken om de pion op h5 te veroveren en mijn pion op g5 te behouden. Dat bleek ook zo te zijn, want de computer geeft mat in 39 zetten aan. Tijdens de wandeling met onze koningen zou zwart precies één tempo tekortkomen. Een paar zetten later is zwart aan zet in de onderstaande stelling. Hij heeft hier de keuze uit het pakken van de pion op g6 of terug naar de achtste rij gaan. Het leidt allebei tot niets, maar hij pakte uiteraard de pion. Ik kon vervolgens mijn koning op h4 zetten, waardoor zwart het liefst een zet zou willen overslaan, want nu moet hij de h-pion laten gaan.

In de zetten hierna kon ik de g-pion promoveren tot dame. Mijn tegenstander wilde per se uitspelen tot schaakmat (shahmata), dus dat heb ik plichtsgetrouw gedaan. De hele partij is te zien via deze link.

Bord 2 Eelko zwart

Mijn partij liep mis toen ik wits aanval via de h-lijn niet goed beoordeelde. Of eigenlijk een zet eerder. In de onderstaande stelling had wit net Pf3-g5 gespeeld. Het was niet de juiste zet op dat moment. De computer beoordeelt deze stelling met -1.36. Maar ik zal dadelijk laten zien dat ik zelf daarna ook niet de juiste keuze maakte. Wat wit hier had moeten spelen was 17.Pb1 Da6 18.Pxa3 Dx13 19.Pg5! Hierna zou de stelling weer volledig in evenwicht zijn.

 Mijn idee was om binnenkort Tc1 te spelen. Ik wilde voorkomen dat de witte dame nog op e2 haar toren kon verdedigen, en speelde daarom 

                17…Lb5?!

Had ik meteen Tc1 gespeeld dan was ik beter uit te strijd gekomen, bv na 17…Tc1 18.De2 Da6 (op 18…Lb5 volgt 19.Txc1!!) 19.Dxa8 Txe1+ 20.Df1 Txf1+ 21.Kxf1 Pxa2 22.Pb1 Le7 en zwart staat een pion voor.

De partij ging verder met

                18.Df3 Tc7?!

                19.Dh3

En wit kon binnenkomen en nog geen tien zetten later was de keuze of de dame ruilen tegen een paard (waarbij ik al meerdere pionnen had ingeleverd) of mat. Chapeau voor mijn tegenstander die op een krachtige wijze mij de les heeft gelezen.

Bord 3 Simon wit. Hartelijk dank voor het invallen omdat twee spelers niet aanwezig konden zijn. Het werd helaas wel een nederlaag.

Bord 4 Peter zwart

Na de opening heeft wit een zwakke d-pion. Met D+T+T is deze aan te vallen, maar ook met D+T+T te verdedigen. Door wat dreiging op de koningsvleugel en het doorschuiven van de f- en de e-pion komt de diagramstand. Na Df6 is de pion niet meer te houden.

Afruil naar een toreneindspel met een pion meer en een vrijpion, dat moet toch lukken. Wit gaf het toen ook nog helemaal weg door g3 te spelen.

Bord 5 Johan wit

Op bord 5 ontstond een boeiende partij met veel onbalans. Een witte loperoffer tegen twee pionnen op de Koningszijde maakte dat de koning van zwart niet meer kon rokeren. Toch kon ik mijn stukken niet goed genoeg coördineren voor een fatale aanval. Echter moest zwart wel veel stukken naar de Koningszijde brengen om te verdedigen, wat kansen bood om druk te zetten op de Dameszijde. Toen dat vast leek te gaan zitten dacht zwart een gratis pion op te kunnen pikken in het centrum. Dat was te optimistisch voor zwart. De dame kon hierdoor een pin zetten die zwart aan het struikelen bracht. In deze figuur vergaloppeerd het zwarte paard naar D7:

Ik lees nu het boek How to Reassess Your Chess: Chess Mastery Through Imbalances van de recent overleden Jeremy Silman. Een aanrader! Dit boek gaat over hoe je de onbalans in het spel moet gebruiken in je voordeel. Dat is in deze partij, hoewel zeker niet foutloos, best goed gelukt. De hele partij: 

1. e4 b6 2. Nc3 Bb7 3. Bc4 e6 4. d3 Bb4 5. Bd2 Nf6 6. a3 Be7 7. Qe2 d5 8. Bb5+Nbd7 9. e5 Ng8 10. d4 c6 11. Bd3 c5 12. Qg4 g6 13. h4 h5 14. Qg3 a6 15. Nf3 Qc7 16. Bxg6 Nf8 17. Bxf7+ Kxf7 18. Ng5+ Ke8 19. Qf3 Bxg5 20. hxg5 Qf7 21. Qg3 Ng6 22. O-O-O N8e7 23. Na4 cxd4 24. Nxb6 Rb8 25. Qb3 Bc6 26. Ba5 Nxe5 27. Qg3 Nd7 28. Nxd7 Kxd7 29. Qc7+

Bord 6 Hans zwart

Hierbij de stand van mijn partij na de 21-e zet van wit, ik deed Lxe4 maar had wel d3 overwogen een in ieder geval interessantere stelling. Fritz geeft hiervoor 21 ..d3 22.cd3 Txb3 23. Txe4 Td8 Maar eerlijk gezegd de energie ontbrak mij door een zware verkoudheid. Ook al werd ik vriendschappelijk voorzien van de nodige zuurtjes. Bovendien was ik de dag hiervoor in Amsterdam overvallen door een val op een ijzeren roltrap die mij in horizontale stand de grond deed bereiken. Enfin, hulp van omstanders en pleisters op mijn scheenbeen kon ik mijn bezoek normaal voortzetten en hoefde ik het schaken niet af te zeggen.

Bord 7 Chris wit

Ik kwam steeds meer pionnen achter; het enige dat mij restte was een dreiging met mat met toren en paard, maar mijn tegenstander doorzag dat.

Bord 8 Bradley zwart. Van veraf zag ik al snel en bord met allebei een toren en een stel pionnen. Wat later werd tot remise besloten.

De stand met nog eentje te gaan is nu:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *