RSB-team verslaat WSV Inter Nos

RSB-team verslaat WSV Inter Nos

Invaller Auke had kansen, maar kon zijn debuut na een fout helaas niet opluisteren met een punt of tenminste een remise. Gaat zeker lukken een volgende keer! Leen ging volgens hemzelf “als een mes door de boter” en noteerde de gelijkmaker. Frank miste een truc en verloor een pion, maar knokte zich terug tot remise. Ik boekte een mooie overwinning en toen Zoran ook vanuit slechte stelling won na een blunder van zijn tegenstander werd langzamerhand duidelijk dat de matchpunten naar Gouda zouden gaan. Eelko voegde een half punt toe en Jeroen een vol punt. Daarmee was de stand 5-2 in ons voordeel en was het nog een hele poos wachten op Erik. Zijn tegenstander, op papier veruit de mindere, bood zwaar tegenstand, maar moest uiteindelijk na lang manoeuvreren in het eindspel toch zijn koning omleggen. Al met al een mooie verdiende, maar enigszins geflatteerde 6-2 overwinning.

Zie hieronder hoe de spelers hun partij hebben beleefd.

Auke: Na een redelijke Najdorf opening verheugde ik mij op een spannende partij, met koningen aan andere zijden van het bord. Zo ver kwam het niet, op zet 15 blunderde ik jammerlijk waarna ik met een stuk achter na zet 27 inzag dat er geen remise meer inzat.

Leen: Met zwart spelend was het begin 1) g4 – g6 !?  i.p.v. standaard d5, waar wit zich natuurlijk op had ingesteld. Voor beiden out of the book ontstond er centrumstrijd waar wit rond de 15e zet zwaar in de fout ging. Via de damevleugel kwamen de zwarte stukken naar voren. Het einde kwam door een octopus ( paard ) op d3 en toreninval op c2 met insluiting van de witte dame.

Frank: In mijn partij tegen Hans Woudenberg wist ik met de zwart de opening volledig te verprutsen. Na zo’n acht zetten dacht ik dat het een korte partij zou worden, eindigend met een nul voor mij. Met de gedachte dat een gewonnen partij winnen ook niet altijd gemakkelijk is, speelde ik door.  Langzamerhand begon ik weer een beetje grip te krijgen. Ik stond slechts een pion achter (volgens Jeroen mocht ik blij zijn met een achterstand van één pion en hij had gelijk) en in een spel met beiden twee torens en gelijke lopers kwam ik steeds actiever te staan. Mijn tegenstander stond alleen nog te verdedigen en bij zet 23 dacht ik ondank een pion achterstand minimaal gelijk te staan. Volgens de engine stond mijn tegenstander 0,7 beter. Hierna kwam ik met mijn actieve toren en loper steeds beter te staan en is ook de engine dat met me eens. Mijn pion achterstand is op zet 29 omgezet in een pion voorsprong. Daarna ging het van beide kanten wat minder nauwkeurig. Ik dacht dat de overgebleven vrijpionnen van wit op de koningsvleugel mijn overgebleven toren zou vastleggen en mijn vrijpionnen op de damevleugel die van wit zou vastleggen. Remise vond ik wel mooi na zo’n partij en een zet later (zet 39) bood ik dit aan, wat mijn  tegenstander graag aannam. Mijn engine toonde aan dat de laatste zet wit slecht was en ik in feite gewonnen stond.  Even wat langer nadenken van mij had best gekund.

Arjan: Mij was vooraf verteld dat mijn tegenstander altijd de Winawer (variant van het Frans) speelt. De door mij gekozen minder bekende variant was blijkbaar een schot in de roos en zwart voelde zich al snel niet zo prettig.

In bovenstaande stelling sta ik duidelijk beter en zwart speelde hier g5? Dit was voorzien en ik ging hier met alle liefde in op Pxg5! Lxg5 Dxg5 Dxg5 Lxg5 Pg3 met kwaliteitswinst voor zwart. Het witte loperpaar en de h-pion zijn veel te sterk en zwart ging snel ten onder. De stelling acht zetten later (zie onder) waarin zwart opgaf spreekt voor zich!

Eelko: Na bijna twee jaar geen wedstrijd meer gespeeld te hebben, de laatste keer was in het vierde team van Messemaker toen er nog een RSB klasse 3 bestond, was het best spannend om weer achter het bord te zitten. Ik had mij voorgenomen om niet te wild te starten en dat pakte goed uit. Er kwam een spannende Engelse partij op het bord met leuk spel voor zowel wit als zwart. Ik had het idee dat ik positioneel beter stond maar het was steeds uitkijken. Een fout zetje en mijn voordeel ging in rook op. Tegen het einde van de partij kreeg ik de mogelijkheid om de aanval op de koningsstelling van wit door te zetten. maar mijn tijd begon op te raken en ik zag geen andere mogelijkheid dan in driemaal in dezelfde stelling te belanden. Had ik langer nagedacht dan had ik de winst mogelijk gezien. Hieronder de stelling bij de voorlaatste zet. Ik speelde het paard terug naar e3. De computer gaf thuis aan dat met een andere zet het mat in 7 zou zijn.

Jeroen: Ik speelde de zelfde variant als tegen Peter Scheeren. Ook nu kwam ik minder te staan, maar kon ik mijn tegenstander verleiden tot een kwal-offer en 2 pionnen. Dit pakte goed voor mij uit, en uiteindelijk kon ik met een vrije doorloop van de a-pion het punt binnen harken.

Zoran: Bord 6 met zwarte stukken begon mijn tegenstander met dame gambiet dat in een paar zetten is overgegaan naar drie paarden variant. In grote delen van de partij stond ik goed tot het moment dat ik de loper wou offeren voor twee pionnen.  Mijn plan viel in het water,  niet gezien of niet rekening gehouden met aanval op mijn paard.  De verloren loper maakte mijn aanval nog scherper en ik heb goede kansen gehad maar de loper terugwinnen kwam niet tot stand. Na afruilen van alle grote stukken kwam ik in het eindspel met 4 pionnen tegen loper en 2 pionnen. We zitten bij zet 45 en rond 5 min op de klok, en mijn tegenstander maakte een blunder en verloor zijn loper. Met deze blunder legde de witspeler zijn koning neer. 0-1