RSB-team boekt ruime overwinning

Na een coronastop mochten we vrijdag alsnog aantreden tegen CSV 2. Op papier de zwakste tegenstander en dat vertaalde zich uiteindelijk ook in een ruime overwinning. Hiermee staan we vooralsnog bovenaan, maar wel met nog twee zware wedstrijden voor de boeg. Hieronder een kort verslag van de spelers:

Arjan (winst, 1-0); Ik speelde eens wat anders dan mijn gebruikelijke repertoire en kwam ongeveer gelijkwaardig uit de opening. Op een gegeven moment dacht ik met een tussenzet een pion te winnen en gelukkig geloofde mijn tegenstander dat, want direct na het uitvoeren van mijn tussenzet zag ik dat de juiste tegenzet mij een kwaliteit tegen een pion zou kosten. Nadat die kans niet was gegrepen kon ik mijn stelling geruisloos verder verbeteren. In bedenkelijke stelling versnelde mijn tegenstander het einde door me min of meer te dwingen tot een winnend stukoffer. Toen mijn tegenstander zag dat dit mat liep gaf hij op.

Jamy (winst, 2-0):

Leen (winst, 3-0): Met wit spelend tegen een jonge tegenstander, pakte de symmetrische opening niet zo goed uit.  Een te afwachtende houding van zwart gaf mij de gelegenheidtot hergroepering richting koningsaanval.  Pas tegen de 30e zet de definitieve afwikkeling, waarna zwart (in qua materiaal nog gelijke stand) zich overgaf.

Jeroen (winst, 4-0): Ik werd geholpen door mijn tegenstander, doordat hij geheel vrijwillig met een geïsoleerde d-pion bleef zitten. Stug verdedigen hielp hem niet meer, De druk werd hem uiteindelijk fataal.

Eelko (verlies, 4-1):

Frank (winst, 5-1): Ik speelde met zwart het Budapest gambiet, de Rubinstein variant. Bij zet tien waren bij beiden al drie lichte stukken van het bord. Het leek erop dat er voor beide spelers weinig aan de hand was. Om dan al tot remise te komen is ook niet de bedoeling. We speelden door met wat plaagstootjes, maar het was wel continu opletten. Mijn tegenstander zag een kleine combinatie van mij over het hoofd, waardoor ik een pion won. Hierna speelde ik het volgens de computer niet goed en heeft mijn tegenstander diverse remisekansen gemist. Gelukkig zag hij dit ook niet en kon ik met een vrijpion oprukken. Deze bleek niet tegen te houden, waarna mijn tegenstander opgaf.

Zoran (remise, 5,5-1,5): Met de zwarte stukken moest ik het dame-gambiet zien te voorkomen. Voor mij de meest gehaatte opening, omdat de stelling langere tijd gesloten is en je weinig kansen hebt om een tegenaanval voor te bereiden. Rob heeft alles gedaan om een mooie aanval voor te bereiden maar het is hem niet gelukt. Ik kreeg een kans om mijn combinatie door te zetten maar dat werd ook gezien en stopgezet door Rob.  Na 45 zetten en hetzelfde aantal pionnen, mijn paard tegen loper, kreeg ik een remiseaanbod.  Ik had het gevoel dat ik nog goed stond en heb remise afgewezen.  Maar toch na een paar zetten had ik ook door dat er niet meer in zat dan remise.

Erik (winst, 6,5-1,5): Met wit op bord 1 kreeg ik een interessante partij doordat mijn tegenstander een stuk voor 3 pionnen ruilde. In het middenspel kon ik de stelling vereenvoudigen door een aantal stukken, waaronder de dames, te ruilen. In het resterende toreneindspel bleek mijn paard sterker dan de 3 pionnen van mijn tegenstander. Door eerst de stelling met mijn toren en koning te controleren kon ik vervolgens een aantal pionnen met het paard buitmaken en het initiatief in de partij naar me toetrekken. Mijn tegenstander bleef wat tegenspel houden en met steeds minder tijd voor beide spelers bleef het spannend. Uiteindelijk kwam de winst nooit echt in gevaar en als laatste partij die klaar was kon ik bijdragen aan de mooie overwinning van het team.