Tegen Maassluis 1, het enige team zonder puntverlies, moesten we winnen of gelijk spelen om nog mee te kunnen doen om het kampioenschap. Maassluis 1, voormalig 1e klasser, trad op volle sterkte aan.
Het werd een lange, taaie strijd. Om 22:45 uur werd er op 4 borden nog volop gestreden. En pas om 23:20 uur moesten wij ons gewonnen geven. 5-3 verloren.
Zoran wist als enige het volle pond binnen te halen.
Onderstaand de partijverslagen met weer een paar mooie partijfragmenten.
Jeroen op bord 1
Ik speelde met wit de volgende opening: English Opening: King’s English Variation, Botvinnik System. Dit speel ik regelmatig en gedurende de opening-middenspel speelde het vrij makkelijk. Toch kwam ik in het eindspel minder te staan. Een pionoffer voor aanval leverde niets op.
Na 28. Te7-f7 bood ik remise aan (zie diagram):
Gezien de tijdnood nam mijn tegenstander dit aan, in de analyse heeft wit het echter nog wel moeilijk.
Na 28. .. – TxTf7, 29.PxTf7-Kg7, 30.Pg5 is het alleen maar keepen voor wit. (Ome fritz -2,1). 28. Txh7+ was een betere optie. Na Kg8 speel je dan Th6 en is bv. eeuwig schaak na Kg7 en Th7.
Halverwege de partij kwam ik nog wel een paar keer goed weg bleek in de analyse na de partij. Mijn tegenstander had veel meer gezien dan ik en ik mag niet klagen met de remise.
Eelco op bord 2
Voor mij weer eens een afruilvariant in het Frans. Martin (m’n tegenstander) was verbaasd over mijn vierde zet, dus dat begon alvast goed. Ik miste ergens rond zet 10 een mogelijkheid om het loperpaar te pakken en het voordeel te pakken.
Terwijl ik wat onhandig met de stukken aan het schuiven was, deed mijn tegenstander een paar goede zetten op rij:
Diagram: Stelling na 19. Rfe1
Mijn beide paarden kunnen moeilijk weg. Ik voorzag problemen als wit Qb5 kon spelen, dus besloot ik die kant van het bord op slot te (proberen te) zetten met 19. .. c6 .
Martin dacht hier gelijk door te kunnen breken met de b-pion, maar dit kan niet meer nadat zwart ook a6 speelt. Wit heeft nog steeds de teugels in handen, maar mat is voorlopig afgewend.
Diagram: Stelling na 25. .. Nd6
Veel plannen voor wit hier! Re2, Qg2, g3, het ziet er allemaal aantrekkelijk uit. De computer geeft echter de moeilijker te vinden Ne1 en Nd7 als beste opties voor wit (+1.5).
Na 26. g3 Qf5 27. Qg7 N8f7:
zijn de problemen gelukkig voorbij. Wit kan binnen komen met de toren, maar zijn eigen koning is ook open.
Na 28. Re7 Qxf3 29. Rxf7 Nxf7 30. Qxf7 Rb8 31. Qc7 :
Hier had ik nog een kans om te winnen. Met drie minuten op de klok was deze alleen lastig te vinden, en wit heeft ook tal van dreigingen.
Ik koos voor 31. .. g4 32. Qb6+ Ka8 33. Nxa6 en eeuwig schaak op d1 en f3 met de dame, maar de computer vindt hier de winst:
31. .. h4! 32. Qb6+ Ka8 33. Nxa6 Qd1+ 34. Kg2 stelling:
36. .. h3+! 35. Kxh3 Qf1+ 36. Kg4 Qxa6 met een gewonnen stelling als resultaat. Al met al is remise een goede uitslag, in het middenspel stond wit beter.
Frank op bord 3
In mijn partij (met wit) gebeurde er in het begin niet zo veel, met wat kleine dreigingen van beide zijden, maar het evenwicht werd lange tijd nauwelijks verbroken. Op zet 31 won ik een pion, maar de computer geeft nog maar een klein voordeel. Een paar zetten later ontstond de volgende stelling na 34 Dd7, …
Hier heeft wit wel een duidelijk voordeel. Zwart speelde 34 …,Lg6. Na 35 De6,.. zou wit zeer goed staan, bijvoorbeeld: 35 …, Dg3; 36 Lf2, Df4; 37 Td3, Tb8 38 Lg3, … enz. Niet allemaal gemakkelijk te vinden, ook niet voor zwart en de beperkte bedenktijd helpt dan ook niet.
Mijn tijd nam snel af en ik speelde na 34 …, Lg6 te snel 35 Dg4, …. De volgende zet, 35 …,Lg5 had ik volledig gemist.
Wit verliest altijd veel materiaal. Ik probeerde nog 36 Ld4, Lxd2; 37 De6, Tf8; 38 Pd7, Df5; 39 Dxe7+, Tf7; 40 Pf6+, Dxf6; 41 Lxf6, Txe7; 42 Lxf7 en wit blijft een stuk achter en verliest de partij. Winst was noodzakelijk voor een gelijk spel van het team.
Wibo op bord 5
Ik kwam goed uit de opening. Op de 11e zet had ik mijn tegenstander een geïsoleerde dubbelpion op de c-lijn bezorgd. Een mooi aanvalspunt. De gehele partij had ik hierdoor het initiatief, maar mijn tegenstander was vindingrijk in het vinden van steeds weer de goede verdediging en allerlei dreigingen.
Uit de partij-analyse bleek dat ik op de twee kritieke momenten té snel mijn voordeel dacht binnen te halen, maar vervolgens verrast werd door mijn tegenstander die hetzelfde materiaal terug pakte, terwijl ik dat door een tussenzet had kunnen voorkomen.
Afgezien van deze twee momenten is de partij binnen de remisegrenzen gebleven, we waren aan elkaar gewaagd!
Mijn les uit deze partij: kijk voordat je de buit binnenhaalt, eerst extra goed of je het voordeel niet direct weer verliest.
Joeri op bord 6
Wit begon met aanvallend spel en zette me onder druk, maar uiteindelijk werden er allerlei stukken geslagen en stonden we beiden zonder enig initiatief tegenover elkaar. Een remise was de logische uitkomst die mijn tegenstander enigszins stimuleerde door een repetitie van zetten voor te stellen, waar ik op in ben gegaan.
Zoran op bord 7
Ik, met wit, ging zoals gebruikelijk vol ten aanval, deze keer met een Kwal en pionoffer tegen de nog onbeschermde Koning op e8.Het leek optisch nog wel te kunnen voor zwart, maar een foutje is zo gemaakt in deze lastige stelling voor zwart, wat ook gebeurde.Ik kon afruilen naar een eindspel van Dame + Loper tegen 2 Torens en won daarna vrij gemakkelijk de partij.
Significant detail: Er was nog wel een onregelmatige zet van zwart, waar de Zwarte Koning 1 zet lang schaak bleef staan, maar dat had feitelijk geen invloed op het resultaat van de partij.
Bert op bord 8
Ik kreeg met zwart een onregelmatige damepion op het bord, dat uiteindelijk nog het meest ging lijken op dame-indisch. Tot in het middenspel ging alles gelijk op. Wit begon met een centrumaanval, maar vergat dat ik een vastgezette toren tegen een loper kon winnen. Een volle kwaliteit voorsprong dus; zou voldoende moeten zijn voor de winst. Wel kreeg wit een sterk paard op e5 en daar ik alleen de zware stukken nog had, was het moeilijk dit paard te verdrijven.
Door te voorzichtig spel verloor ik steeds meer het voordeel van de materiële voorsprong. Uiteindelijk kon mijn tegenstander een koningsaanval beginnen en in de opkomende tijdnood besloot ik de kwaliteit terug te geven.
Met alleen 5 pionnen en twee zware stukken op het bord zag het er remiseachtig uit. Wit ging nog even door met de mataanval die ik eenvoudig kon pareren. Totdat ….. ik met een damezet het bedreigde matveld losliet. Een blunder van de bovenste plank. Mijn tegenstander gaf ruiterlijk toe dat het resultaat niet beantwoordde aan de kwaliteit van de partij.