PASCAL

Hoe groot zou de kans zijn dat Messemaker 3 zou gaan winnen van PASCAL 2?

Een moeilijke vraag, maar wellicht zou Pascal, groot denker uit de 17 eeuw, er meer over hebben kunnen zeggen. Hij was tenslotte een van de grondleggers van de kansrekening.

Het RSB 3 team had zo zijn KANSEN en benutte er net genoeg om de winst binnen te halen: 4,5- 3,5. De partijen van Joeri, Eelko en Hans duurde het langst, maar dat leverde dan ook 3 punten op! Verder (snelle!) winst voor Jeroen en remise voor het belangrijke extra  halve punt door Jasper.

Foto: onder veel belangstelling sleepte Eelko het laatste beslissende punt binnen.

Bord 1 Joeri

De tegenstander speelde met wit en kwam sterk uit de opening met een pion meer en veel druk vanuit het centrum. Hij wist de druk niet te behouden, waardoor ik wat stukken kon afruilen en ik weliswaar nog een pion achter stond, maar de situatie niet heel gevaarlijk meer was. De overgebleven stukken vielen elkaar bijna allemaal aan, waarbij mijn tegenstander zich in de onderstaande stelling liet zetten.

26. Pd2 ?! – Tbd8 !

Hij heeft twintig minuten nagedacht en concludeerde dat hij zijn koningin zou moeten inruilen voor een paard en een toren door Dxe4 te spelen. Tijdens het spel was duidelijk dat wij allebei in de veronderstelling waren dat ik hiermee aan de winnende hand was, alhoewel de computer de situatie als 0.0 evalueert. Ondanks het evenwicht dat de computer claimt, was het momentum aan het bord duidelijk aan mijn zijde, wat tot gevolg had dat hij een paar zetten later een blunder beging.

32. Pe2 ?? Hierna speelde ik de laatste zet van de partij, omdat mijn tegenstander de handdoek in de ring gooide. U mag raden wat die laatste zet is geweest!

Om de gehele partij te bekijken, kunt u deze link naar de Lichess-studie volgen.

Bord 2 Eelko

Er kwam een Scandinavische opening op het bord. Hierbij hielden beide spelers lang de gelederen gesloten. Een hersenspinsel van mij dacht dat ik in de opening al de zwarte dame kon vangen. Maar gelukkig zag ik op tijd dat mijn paard helemaal niet bij het beoogde veld kon komen. Dus bleef het voor zowel mijn tegenstander als voor mij nog een reeks zetten bij ontwikkelen, verschuiven en herpositioneren van de stukken. Toen ook zwart zijn tweede loper eindelijk van de startpositie in het spel gebracht had, de andere stukken stonden al (te) actief, vond ik het welletjes. Die loper moest eraf. En ook zwarts andere loper moest het veld ruimen. Schoot ik er echt veel mee op? Nee, het stond nog steeds gelijk. Dan maar weer op damesjacht. Met paard en loper, en een h-pion die lekker naar voren kon schuiven wilde ik de zwarte dame buiten het spel krijgen. Zwart doorzag mijn plan en trok zijn dame op tijd terug. Dit gaf zwart meer spel op de koningsvleugel. De zwarte pionnen rukten op, en ik moest accepteren dat ik mijn stukken moest terugtrekken. Enkele onzorgvuldige zetten later stond zwart er een stuk beter voor dan wit. Door aan te vallen op de damevleugel (we hadden beiden lang gerokeerd) leidde ik mijn tegenstander af van zijn plan om met de vrijpionnen op de koningsvleugel door te stomen. Dat bleek effectief. Hij kwam in tijdnood en begon minder nauwkeurig te spelen. Maar uiteindelijk was zijn laatste zet de fout die doorslaggevend was. Daarna gaf hij op. Het was de laatste partij en met 4,5-3,5 sloten we deze avond toch weer met winst af.

Bord 4 Chris .

Op bord 4 speelde ik een partij die ik liever snel vergeet…Pas op de 16e zet werd er een pion geslagen. Daarna volgde een enorme uitruil van stukken t/m de 23e zet, ik kwam een kwaliteit achter en mijn loper werd vastgezet. Het enige voordeel was, dat ik de voortreffelijke prestaties van mijn teamgenoten Hans en Eelco op de voet kon volgen!

Bord 5: Johan

Een zwarte dame in tranen op bord 5. Met zwart lukt het goed om het passieve spel van wit aan te pakken en zijn stukken vast te zetten. De winst leek op handen, maar op zoek naar mat maakte ik een blunder en zag mijn dame met ontzetting in de ogen in de goot belanden. Het tij was niet te keren en een 1-0 was het resultaat.

Bord 6 Hans

Hierbij de kritieke stelling van mijn partij.

Zoals gewoonlijk met wit weer mijn favoriete 1.Pc3. Mijn tegenstander had daar geen kaas van gegeten, na zet 8.Lf4 Df6 maakte hij een geweldige blunder en kon ik zijn ongedekte paard slaan op c4!.De stelling was al voordelig geworden voor wit, want de zwarte dame hoort niet op f6 thuis. Het is namelijk een verzwakking van de zwarte dame vleugel  waar de witte paarden graag gebruik van maken. Zo ook nu, zwart speelde uiteraard nog lang door met een stuk achterstand en ik moest nog behoorlijk mijn best doen! En dit allemaal met een lekkage probleem in mijn huis! Maar gelukkig toch nog een zeer goede schaakvriendelijke loodgieter gevonden die ook dat probleem tot een goed einde bracht.

Op bord 8 speelde Bradley. Aan het eind een strijd tussen torens en lichte stukken vol met wederzijdse penningen. Uiteindelijk een eindspel met een extra loper voor Pascal en dat was niet meer te houden.

Het slot van de schaakavond: de analyse, hoe had het anders gekund? Pascal vraagt zich welke KANS ze beter hadden moeten benutten….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *