Messemaker wint bekerduel tegen RSR Ivoren Toren

Afgelopen maandag speelde ik voor het eerst sinds 9 maart weer een schaakwedstrijd met echte stukken. Een interessant detail is dat deze twee partijen in heel veel opzichten op elkaar leken. Om te beginnen speelde ik ze allebei voor de KNSB Beker. In maart streden we om voor het eerst in de clubgeschiedenis de kwartfinale van deze beker te halen. Vanavond was het de eerste ronde tegen RSR Ivoren Toren.

Een pikantere overeenkomst is echter dat beide partijen gespeeld werden vlak voordat de schaakclubs gesloten werden vanwege een zeker virus. In maart werd al gesuggereerd dat zelfs als we wonnen we die kwartfinale misschien wel nooit zouden spelen. Dat bleek te kloppen, want de kwartfinales werden inderdaad afgelast – hoewel gezegd moet worden dat we ons ook niet plaatsten, mede door een pijnlijke nederlaag voor mij door een mislukte opening.

Ook nu overheerste bij iedereen het gevoel dat dit – ongeacht de uitslag – waarschijnlijk de eerste en laatste ronde van de beker zou zijn. De overheid had namelijk al laten doorschemeren dat vanaf woensdag alle amateurwedstrijden voorlopig zouden worden afgelast. Desondanks had ik veel zin om voor het eerst sinds meer dan 7 maanden weer eens een echte partij te spelen. Ik zou dat vervelende gevoel van die vorige wel even van mij afschudden.

Een half uur later was ik een illusie armer. Wederom was mijn openingsopzet niet echt correct. Mijn tegenstander kon daardoor snel op meerdere manieren beter komen te staan. Dat is vervelend, maar zijn keuze om een zetherhaling in te gaan vond ik eigenlijk nog vervelender. Het betekende dat mijn rentree bestond uit slechts 13 onbeduidende zetten.

Mijn teamgenoten zorgden ervoor dat de avond toch nog een vrolijke noot kreeg. Erik, Jan en Peter wonnen met combinaties bij elkaar opgeteld vier pionnen. Ieder van hun wist het resterende eindspel met veel gevoel uit te spelen, waardoor we met een mooie zege van 3,5 – 0,5 dit bekerseizoen openen en wellicht ook weer afsluiten.

Ik hoop van harte dat de KNSB beker dit jaar nog een vervolg gaat krijgen en wij kunnen proberen om dit jaar wel de kwartfinale te halen. Voorlopig zijn de overige wedstrijden in de eerste ronde echter uitgesteld. Wij moeten dus afwachten…

Messemaker 1847 Rating RSR Ivoren Toren Rating Uitslag
Peter Scheeren 2371 Wim Koster 2153 1 – 0
Peter Ypma 2323 Nathanael Spaan 2105 ½ – ½
Erik Hennink 2222 Michael Fung 1947 1 – 0
Jan Evengroen 2054 Mark Beijen 1939 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2243 Gemiddelde Rating: 2036 3½-½