(verslag door Jeroen Eijgelaar)
Peter Scheeren (1, zwart) had op verzoek van de combinatie 1 al vooruit gespeeld op onze clubavond (maandag 9 mei). Al was ik hier zelf niet bij heb ik het volgende gehoord over deze partij: “Na een vroeg remise aanbod in de partij besloot Peter toch door te spelen. Een toreneindspel werd vakkundig naar de winst uitgespeeld.”
Op de wedstrijddag stonden we dus al met 1-0 voor. Het ging nog ergens om, het was nl. bijna een rechtstreeks degradatieduel. Bij winst konden beide teams zich zo goed als zeker handhaven, en anders zou het van de laatste inhaalwedstrijd gaan afhangen.
De tegenstander had in de overige wedstijden ook al met ad-random opstellingen gespeeld. Mede hierdoor had teamleider Jan had een creatieve opstelling bedacht.
Wat mij opviel in de wedstijd was het wel of niet slaan op b2/b7 bij 3 borden.
14:20 uur 2-0: Jan Evengroen (7, zwart) was als eerste klaar. In een Franse opening kon hij met Txg2+ beslissend voordeel krijgen en stukwinst volgde. Even hiervoor miste zijn tegenstander nog wel een mooie zet waarmee hij Jan in het nauw had kunnen drijven.
14:30 uur 2,5-0,5: Erik Hennink (4, wit) kreeg een remiseaanbod in het middenspel. De stelling taxeerde ik als iets voordeliger voor Erik. Gezien de stand op de overige borden, waar we over het algemeen wel goed stonden, nam hij in overleg dit aanbod wel aan.
15:03 uur 3,5-0,5: Henk Jan Evengroen (5, zwart) zat op rozen toen hij zijn tegenstander tot Kf1 “dwong”. De Toren op h1 stond daarmee buitenspel. Na binnenkomen “zonder-te-kloppen” op de tweede rij met de toren was het vrij snel gedaan.
Om 15:25 uur was de teamwinst al binnen: 4,5-0,5. Ed Roering (6, wit) was gevraagd om te komen opdraven om het team van degradatie af te houden. Na een zet of tien stonden vrijwel alle stukken en pionnen nog in de beginstelling. Ed liet de mogelijkheid van Txb2 toe, welke niet uitgevoerd werd. Of dit wel of niet een juiste zet zou zijn was mij niet duidelijk. Op zet 18 was de bedenktijd van zijn tegenstander al flink geslonken naar 11 minuten en op zet 24 had hij nog maar één minuut. In deze tijdnood zag hij de juiste voortzetting niet meer en kreeg Ed het punt “kado”.
15:30 uur 4,5-1,5: Frans Bottenberg (3, zwart) speelde Frans. De gespeelde variant was dezelfde als enige weken eerder in de interne competitie tegen Erik. Hier werd door zowel Erik als ook nu Txb7 gespeeld. Het zag er op het eerste gezicht “eng” uit, maar Frans weet hoe hij deze variant moet spelen. In een gelijk opgaand eindspel miste Frans echter de zet Th3 van zijn tegenstander, waardoor zijn koningspionnen opgeraapt werden. De koning werd even later omgelegd.
15:33 uur 5,5-1,5: Ook Peter Ypma (8, wit) kon de rokade van zijn tegenstander verhinderen en met actief stukkenspel een stuk vóór komen, ten koste van twee pionnen. Er moest nog wel in het eindspel nauwkeurig gespeeld worden alvorens het punt binnen gehaald kon worden.
We moesten nu bijna nog een uur wachten op Kees Brinkers (2, wit). Om 16:23 uur werd de eindstand op 5,5-2,5 bepaald. Kees kreeg Dxb2 voor zijn kiezen, ook hier kon ik niet zien of dit nu wel of niet correct was. Kees had het goed gezien en met een kwaliteitsoffer raapte hij nog een stuk op. Het ging naar een eindspel toe van D+L+P+pion tegen D+T+3 pionnen. Maar na een aantal schaakjes werd Kees pardoes mat gezet.
Nadat het bericht kwam dat Zuid-Limburg had verloren, was de degradatie 100% afgewend.
Zie de detailuitslagen op de KNSB-website (kijk hier naar klasse 2D).