Messemaker-team begint KNSB-competitie met grote overwinning

Zaterdag 18 september was het dan eindelijk zo ver: na ruim anderhalf jaar kon er weer een KNSB-competitiewedstrijd gespeeld worden. Weliswaar moest er vanwege corona-beperkingen in De Hoog uitgeweken worden naar een andere ruimte (De Goudse Waarden), moest Ben van Geffen wegens ziekte op het laatste moment afzeggen (Lesley Tjoo kon gelukkig invallen), had Henk-Jan Evengroen zijn been in het gips,  en kwam de tegenstander  slechts met zes spelers opdagen, maar de ouderwetse KNSB-competitiesfeer was niettemin goed voelbaar en deed velen deugd.

Messemaker moest aantreden tegen het op papier sterke SOPSWEPS’29 (hoe verzin je zo’n naam?), maar zoals gezegd kwam dit team met twee man minder opdagen. Deze 2-0 voorsprong gaf de overige teamleden blijkbaar een goede steun in de rug, want na een aarzelende start op enkele borden kregen de Messemaker-spelers steeds meer grip op de stellingen. Mede door een miraculeuze redding van Erik Hennink in een dame-eindspel met twee pionnen minder bleef het Messemaker-team  ongeslagen en boekte een fraaie 6-2 winst. Een uitstekend begin van dit competitieseizoen!

Dank aan Jeroen Eijgelaar voor het wedstrijdleiderschap (hij had overigens een gemakkelijke middag), voor onderstaande mooie foto’s en voor een ooggetuigenverslag:

Om 14.45 uur was Peter als 1ste klaar, remise met een pluspion, lopers van ongelijke kleur (2,5-0,5). Frans kon middels een damevleugelopmars een kwaliteit winnen en vervolgens binnenkomen op de 7de rij (3,5-0,5). Kees en Jan haalden daarna om 15:25 uur de teamwinst al binnen (5-1). Jans stelling zag er niet goed uit, met een Koning op f7 en een ‘gat’ op e6, hij kon echter een aanval op de g-en h-lijn opzetten welke zijn tegenstander uiteindelijk niet meer kon bolwerken. Kees  kon een dubbel lopereindspel met minder ruimte remise houden. Vlak daarna (15:30 uur) pikte Lesley met een grote uitruil in het centrum een extra pion op, maar het eindspel dat overbleef was door de passieve koning van Lesley niet meer gewonnen (5,5-1,5). Het lange wachten was nu begonnen, Erik was als enige nog bezig. Erik was opgezadeld met een achtergebleven e-pion en zachtjes werd Erik achteruit gedrukt. Toen er ook nog twee pionnen noodgedwongen vielen leek het over en uit. Zo niet bij Erik, hij ging er nog voor zitten om het maximale eruit te halen, en als een ware Houdini bepaalde hij om 17:00 uur de eindstand op 6-2.

Alle uitslagen  van deze eerste KNSB-competitieronde zijn te vinden op de KNSB-website.