Het 1e KNSB-team van Messemaker heeft afgelopen maandag nipt verloren van Promotie uit Zoetermeer: 3,5 – 4,5. Zie de uitslagen op de KNSB-website (klasse 2B). Zie hieronder het verslag van de hand van Albert Segers.
1 e KNSB team Messemaker loopt averij op
(door Albert Segers)
Afgelopen zaterdag 4 november was het guur weer buiten en was het voor Messemaker K1 achter de schaakborden evenmin een aangenaam verpozen. Ook al hadden we in de Goudse Waarden een prima vervangend onderkomen, we konden geen echte vuist maken tegen Promotie K1 uit Zoetermeer. Slechts één winstpartij, verder veel remises en twee nederlagen. Zodoende een nederlaag, waarop ook niets af te dingen valt gezien het vertoonde spel. We waren natuurlijk verzwakt doordat drie van onze kanonnen (Peter Y, Jan en Ben) verhinderd waren. Voor ons team van negen waren er dus twee invallers nodig. Net als de vorige keer vielen Kees en Scott in, prima vervangers natuurlijk, wat echter weer ten koste gaat van ons 2e KNSB team. Al hadden die daar deze middag (op dezelfde locatie spelend) duidelijk geen last van en boekten zij een zeer ruime overwinning op Philidor Leiden 4). Hieronder put ik voor een groot deel uit eigen commentaar van onze spelers.
De enige overwinning was duidelijk geen “Evergreen” maar wel een echte Evengroen partij (mits Jan in de voornaam). In een spectaculaire partij op bord 2 deden Henk-Jan en zijn tegenstander niet voor elkaar onder in het elkaar meermaals toestoppen van het hele punt. Uiteindelijk ging Henk-Jan er met de buit vandoor, maar gezien het spelverloop was hier echt sprake van een “gestolen punt”. In onderstaande diagram speelde zijn tegenstander (met 300 ELO-punten minder) de spectaculaire zet 15… Lh3!?
Henk-Jan antwoordde met de logische zet 16.Le4 (comp vindt de onlogische zet 16.Pe4 veel sterker) waarna zwart groot voordeel heeft, maar dit in één zet transformeert in een verloren stelling met 16… Te8?? (De7 of Dd7 zijn wel heel goed). Met 17.Lxg6 had Henk-Jan nu een stuk kunnen winnen (waardering +1.20), maar laat met 17.Lf3? het ijzersterke 17… Lxg2! toe waarna zwart totaal gewonnen komt te staan (-5.00). Want 18.Lxg2 verliest na 18… Te2! Henk-Jan speelde verder met 18.Dg3 Lxf1 19.Kxf1 maar het bleef een kansloos verhaal totdat … het grote voordeel iets vervlakte en totdat … een lelijke fout het voordeel grotendeels weggaf en … een laatste zwarte misser Henk-Jan een gewonnen eindspel gaf …
Peter speelde op bord 1 met zwart een van zijn bekende verdedigingen, die door zijn tegenstander “klassiek” beantwoord werd (paarden op f3 en c3 en korte rokade). Nadat de witspeler de spanning in het centrum had opgeheven en op dameruil aankoerste, was de stelling sterk vereenvoudigd en werd de partij snel remise (hoewel wit nog wel een kansje op voordeel gemist heeft).
Erik speelde met zwart op bord 3 een weinig spectaculaire maar solide partij. Zijn tegenstander stond een tikkeltje beter maar het was te weinig om uit te bouwen naar een groter voordeel. Een correcte remise.
Bernard mist helaas al enige tijd zijn goede vorm en had een moeilijke middag. Hij speelde wat te passief tegen de zwarte isolani op d5, waar zijn tegenstander wel veel activiteit ontplooide. Met sterke zwarte paarden op e4 en c4 was de stelling op een gegeven moment niet houdbaar meer.
Kees speelde met zwart op bord 7 een regelmatige partij waarin naar eigen zeggen het evenwicht niet echt verbroken werd.
Scott pakte het met wit op bord 8 voortvarend aan tegen het Grünfeld-Indisch van zijn tegenstander. Hier kon je merken dat de ervaren zwartspeler zich prima thuis voelde in zijn lijfopening. Langzaam maar zeker kreeg zwart de overhand, won een pion en een blunder van Scott betekende meteen een abrupt einde van de partij.
Hiermee waren we op achterstand gekomen en dit bleek niet meer te repareren. Zelf zat ik (Albert) aan bord 5 met zwart opeens aan te kijken tegen een tegenstander met 2200 ELO-punten. Zoals bekend bereid ik me altijd gedegen voor op alle mogelijke tegenstanders, maar hem had ik (ook gezien zijn relatief jonge leeftijd) absoluut niet verwacht aan dit bord. Even overvalt je dan een gevoel van “Daar gaan we dan …” maar al snel denk je ook “ik heb niets te verliezen en dus alles te winnen”! De opening ging redelijk maar ik speelde een onnauwkeurigheid waarna ik het idee had erg slecht te staan (wat volgens de computer nog wel meeviel). Vervolgens kreeg ik goed tegenspel in het centrum met de breekzet e7-e5 en liet de ontwikkelingsachterstand van wit zich gevoelen. Toen mijn tegenstander te scherp voortzette, kwam ik met een sterke counter zelfs gewonnen te staan.
Hier had ik meteen 25… Td8+ moeten spelen, waarna de witte koning niet naar e2 kan (wegens Lc4+) en dan met torenschaakjes helemaal naar de a-lijn gedwongen wordt, wat Fritzie waardeert op winnend voordeel voor zwart (-1.80). Ik speelde echter iets te voorzichtig 25… Tc5 omdat wit dan toch geen Tc1 kan spelen (wegens Td8+). Maar na 26.Pa3! Td8+ (too little too late) kon nu wel 27.Ke2 en na 27… Ld5 28.Tb1 Lxc6 29.Txa7 Tcd5 30.Tb2 werd remise overeengekomen o.v.v. wit.
Als laatste was Ed (wit aan bord 4) nog heel lang bezig om een matchpunt te redden voor
Messemaker, wat uiteindelijk net niet lukte. Hierbij zijn commentaar: “Ik kwam slecht uit de opening, mijn tegenstander kreeg groot voordeel. Hij won een pion, maar in plaats van deze op te spelen liet hij mij twee pionnen winnen. Met een pluspion kreeg ik groot voordeel, waarna het de vraag was of ik de eindstand gelijk kon trekken. Mijn tegenstander verdedigde zich taai waardoor het uiteindelijk remise werd. Waarna mij werd verteld dat ik twee zetten voor het einde toch de winst had gemist na een onnauwkeurigheid van mijn tegenstander”.
Het was al lange tijd remiseachtig, maar nu ging zwart toch eindelijk de fout in met 66… Kc7? Dit verliest na 67.Tf3! maar Ed speelde 67.Kf8 wat na 67… Tf2 tot remise leidde. In de diagramstelling houdt zwart met 66… Kc6 (of Kc5) wél remise. Ja, toreneindspelen zijn vaak heel moeilijk en het komt op finesses aan! Probeer zelf maar te vinden waarom 66… Kc6 wel nog remise maakt, ook als wit dan 67.Tf3 speelt.
Dus uiteindelijk een nederlaag tegen een op papier iets mindere tegenstander, terwijl we de punten toch broodnodig hebben dit seizoen, i.v.m. de versterkte degradatieregeling (vier van de negen ploegen kunnen degraderen). Dus de volgende wedstrijd alle hens aan dek!
Eén antwoord op “Messemaker 1 verliest nipt van Promotie”