(door Sjoerd Hubregtse)
Afgelopen zaterdag begon ook voor de KNSB vijfde klasse de competitie en reisden we per trein naar Utrecht. Aangekomen in de speelzaal van De Rode Loper bleek dat ze DGT-borden voor iedereen klaar hadden staan en met twee beamers waren alle 24 partijen te volgen.
Bernard was als eerste klaar op bord 2. Hij kwam na een wat onhandige zetvolgorde met zwart in een passieve stelling terecht. Door actief spel van zijn tegenstander kwam zijn loperpaar nooit tot wasdom. Uiteindelijk bleek de koning te kwetsbaar in het centrum en was de aanval van wit niet tegen te houden.
Leslie speelde op bord 6 een degelijke partij. Leslie kwam redelijk uit de opening en zag mogelijkheden voor meer. Toen zijn tegenstander op zet 20 blunderde en Leslie eerst een pion en vervolgens een loper kon winnen, gaf zijn tegenstander op.
Frank speelde op bord 7 met wit. Na een Caro-Kann gingen er vrij snel veel stukken van het bord. Frank leek wel wat beter te staan, maar het vinden van een plan was lastig. Na een afruil kwam de koningsstelling van zwart meer open te liggen. Frank zijn tegenstander dacht tegendruk op zijn koning te kunnen krijgen, maar miste een tussenzet, waardoor wit een sterke aanval kreeg. Hierna blunderde zwart een toren weg en kon – in toch al slechte stelling – opgeven.
Scott speelde op bord 3 een degelijke partij. Na redelijk uit de opening te zijn gekomen, kon Scott de druk steeds verder opvoeren en overtuigend het punt in de wacht te slepen.
Eelco had de meest spectaculaire partij van de middag getuige zijn eigen commentaar:
“Mijn tegenstander (Tijhuis) speelde lang een hele goede partij. Hij zei achteraf dat hij deze precieze openings-lijn een week geleden op de club had gehad, toen was afgegaan, en de afgelopen week flink heeft zitten studeren. Dat bleek! Tot zet 25 speelde hij slechts één maal niet de beste keuze volgens mijn computer, en die ene keer was ook geen grote fout. Ik ruilde wat speculatief mijn dame af tegen twee torens, maar miste dat hij een vrijpion kon krijgen.
Dit was de stelling na zet 25:
Dit is totaal gewonnen voor wit! Als de toren op de h-lijn gaat staan moet het paard naar f8. Ik had de f-pion naar f4 gespeeld om de loper misschien naar e4 te krijgen, maar als de dame niet weg kan doet het weinig. Gelukkig voor mij maakte hij zijn eerste echte fout. Hij besloot zijn torens te dubbelen op de b-lijn. Na:
26. Rab1 Bf5 27. Rb5 Be4 28. Rfb1? b6
is de pret voor wit voorbij. Het paard staat vast op f3, en pogingen deze te bevrijden openen de g-lijn waarna de koning in de penarie zit. Mijn tegenstander had dit nog niet door, en ging door op de b-lijn:
29. R1b2?? Qe8 30. Bf6? Qe6 Zie diagram:
Nu is mat onvermijdelijk. De koningin komt binnen via g4 en de koning kan nergens heen. Drie zetten later was het mat.”
Tim speelde een ongelukkige partij op bord 5. Hij stond bijna de gehele partij moeizaam en zijn tegenstander speelde nauwkeurig genoeg om het punt binnen te halen.
Ikzelf (Sjoerd) kwam op bord 4 met zwart moeizaam uit de opening. Ik moest toen al een keuze maken uit zetherhaling of een pion prijs geven met een beetje activiteit ervoor terug. Gezien het ratingverschil met mijn tegenstander koos ik voor de laatste optie en wist ook behoorlijke druk op zijn stelling te bouwen. Door wat onnauwkeurige zetten kon wit echter afwikkelen naar een eindspel en dat – met een pion meer – overtuigend in winst om te zetten.
Met een 4-3 voorsprong was Frans als laatste nog bezig en konden we allemaal op het scherm zien dat zijn stelling niet meer te houden was. Dit schreef Frans er zelf over:
“Verloren! Waarom?
- Verkeerde overhemd aangetrokken? Nee.
- Contributie nog niet betaald? Zou kunnen (inmiddels overgemaakt Kees).
Meer waarschijnlijke redenen zijn:
- dat ik een opening koos waarmee ik nog weinig ervaring heb;
- dat ik op zet 10 niet de goede zet speelde, maar een aanzienlijk zwakkere;
- dat ik een paar zetten later een pion weggaf;
- dat ik daarna nog een tweede pion verloor;
- dat ik op zet 40 niet koos voor het eindspel T, L en 2 pionnen vs. T, L en 4 pionnen dat mij nog enige overlevingskansen zou bieden, maar voor een eindspel met L en 2 pionnen vs. L en 3 pionnen dat al snel kansloos bleek;
- dat mijn tegenstander geen (duidelijke) fouten maakte en goed profiteerde van mijn spel.
En meer wil ik er niet over kwijt.”
Eindstand 4-4 en een matige start voor KNSB Messemaker 2. Op papier zouden we dit seizoen om een promotieplaats moeten strijden, maar net als te vaak vorig seizoen konden we onze favorietenrol niet waarmaken.