Boeiende avond met Jan Timman in de Chocoladefabriek

(verslag en foto’s van Kees Brinkers)

Ruim 60 toehoorders waren donderdagavond 14 mei aanwezig in de Chocoladefabriek voor een lezing van Jan Timman over zijn nieuwste boek over Bobby Fischer: The Unstoppable American. Na een woord van welkom en korte introductie door Erna Staal, directeur van de Bibliotheek, en Wibo Bourguignon, voorzitter van Messemaker 1847, begon de avond met een interview. Dirk Jan ten Geuzendam, schaakjournalist en hoofdredacteur van New In Chess, sprak met Jan over het fenomeen Bobby Fischer, een jeugdidool van Jan. Interessante verhalen en anekdotes over de topschakers van de jaren zestig en zeventig.

In het schaaktechnische tweede deel van de avond behandelde Jan aan de hand van een aantal partijfragmenten het laatste deel van Fischer’s carrière, de periode 1970-1972. Het onderzoek voor zijn boek bracht Jan een aantal verrassende nieuwe inzichten die hij met het publiek deelde.

Aan het eind van de avond konden bezoekers hun aangeschafte boeken door Jan laten signeren.

Deze boeiende avond, georganiseerd door schaakclub Messemaker 1847 in samenwerking met de Bibliotheek Gouda, was de eerste van de verschillende jubileumactiviteiten in het kader van het 175-jarig bestaan van de schaakclub.