2e RSB-team handhaaft zich in 2e klasse

Om degradatie te voorkomen moesten we winnen Van Krimpen aan den IJssel. Ook zij waren zich bewust van deze kelderkraker. Maar helaas voor hen, een kraker is het nooit geworden. Zoran liet zelfs al na 20 minuten het eerste punt noteren. En na 2,5 uur spelen hadden we de benodigde 4½ punt binnen.

Uiteindelijk reden we tevreden met 6½-1½ winst huiswaarts. De grootste uitslag tot nu toe in onze klasse. Na 6 speelronden staan we nu 5e en als we de volgende wedstrijd winnen, eindigen we waarschijnlijk zelfs als 3e. Wie had dat nu kunnen denken! Onderstaand de ervaringen van de teamleden met een aantal mooie partijfragmenten.


Frank op bord 1

Ik speelde met wit een zeer gelijkwaardige partij. Van beide zijden waren er wat dreigingen die goed te pareren waren. Wel moesten we beiden blijven opletten. Mijn engine kwam de gehele partij tussen +0,2 en -0,6. Op zet 35 bood ik remise aan, wat mijn tegenstander aannam. Op dat moment gaf mijn engine -0,8 aan. Geen reden tot paniek, maar mooi dat hij mijn aanbod aannam.

Leslie op bord 2

Mooie overwinning, zelf heb ik wel verzuimd om te winnen.  

Met zwart kwam ik in een Siciliaan vrij goed uit de opening. Ik wist mijn tegenstander onder druk te zetten en op de 13e zet moest hij, om stukverlies te voorkomen, na Lxf3 met de g pion terugslaan. Met zijn Dame en Loper op de damevleugel kon ik met mijn Dame en Paard zijn verzwakte koningsvleugel binnen dringen. Het leek nog maar een kwestie van tijd om de winst binnen te halen! Echter, in de vele voortzettingsmogelijkheden raakte ik het spoor enigszins bijster en deed ik juist een slappe zet. Toen ik even later ook nog een pion weggaf, kon wit zijn stukken hergroeperen en was mijn voordeel verdwenen.  

Ik herhaalde wat zetten en ging toen maar in op het remise aanbod van mijn tegenstander. Een duidelijk voorbeeld van te vroeg gejuicht! Gelukkig hadden de anderen toen al voor een ruime overwinning gezorgd.

Tim op bord 3

Het was een vrij saaie London-opening. Er werden veel stukken afgeruild (2 lopers), maar ik wilde toch nog iets van de partij maken en deed hierdoor iets te risicovolle zetten in het middenspel. Uiteindelijk kwam het tot de volgende gelijke stelling in het eindspel:

Hier maakte ik de blunder door Ta3+ te spelen (had gewoon zonder problemen naar Ta8 kunnen gaan). 

Ta3+ – Kc2
Tc3+ – Kxb2
Txc4! – Th4+
Kxf5 – Txc4

Veel kijkers dachten dat Txc4 een blunder was, omdat ik hierop mijn toren verloor voor een pion, maar dit was volgens de computer de 2e beste zet en in mijn optiek de enige reële kans op een gelijkspel in het eindspel. Want zwart moest elke zet foutloos spelen om het nog te winnen en de theorie achter dit eindspel kennen. Onderstaande afbeelding is wel een leuke stelling om als leerstof aan te bieden voor eindspeltraining.

Hierop volgde:

f4 – Kc3
Ke5 – Kd3 (blunder tegenstander, hierna geen kans meer om te winnen)
f5 – Tc5+
Ke6 – Ke4
f6 – Te5+
Kd7 en toen bood mijn tegenstander remise aan. Als ik Kf7 had gespeeld was het waarschijnlijk verloren geweest.

Wibo op bord 5

In een gelijk opgaande strijd had ik in de opening het initiatief en daarmee een licht voordeel. Na 13 zetten hadden we allebei lang gerokeerd, een weinig voorkomende situatie. En vanaf dat moment was de partij lange tijd in evenwicht.

Maar op de 34e zet nam mijn tegenstander met haar dame in een opwelling mijn pion h5 die al lange tijd ‘in’ stond. De verleiding bleek te groot. Hierdoor verloor haar pion op e6 de dekking. Die pion nam ik natuurlijk en vervolgens zou ik twee vrijpionnen op e5 en c6 krijgen. Ze gaf direct op.

Eelco (Naarding) op bord 6

Na 16… Le2-g4 had ik de volgende stelling:

Hier offerde ik een pion met 16 .. h5! Deze kan wit eigenlijk niet pakken, maar mijn tegenstander deed dit toch. De partij eindigde met: 17. Bxh5 Nf6 18. Bg4 Bxg4 19. hxg4 Nxg4 (mat is nu vrijwel onvermijdelijk) 20. Re1 Qh4 21. g3 Qh2+ 22. Kf1 Qxf2#

Zoran op bord 7

Mijn tegenstander, Eric Hill, begon met Siciliaanse defensie, maar mijn aanval met het offeren van een loper brak zijn defensie en bracht zijn koning in de middel van bord.

1.e4 c5 
2.Lc4 Pc6
3.Pf3 d6
4.d4 cxd4
5.Pxd4 Pf6
6.O-O …

Hier mijn eerste offer van pion e4.
6….Pxe4 
7.Lxf7 Kxf7 Offer van loper is kans om mijn dame in het spel te brengen.  
8.Dh5+ g6
9.Dd5+ e6
10.Dxe4 Db6

11.Pf3… De volgende twee zetten van mijn tegenstander waren beslissend
11….e5
12.Dd5 Le6
13.Pg5+ Kf6
14.Dxe6+… en in volgende 5 zetten wordt mat gegeven. 
Na zet 14 heeft mijn tegenstander opgegeven.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *