Zware nederlaag voor Messemaker 3

In de uitwedstrijd tegen kampioenskandidaat Charlois Europoort wist Messemaker weinig potten te breken. Met drie remises hielden we nog een tijdje gelijke tred, maar daarna slaagden we er niet in om er ook maar een halfje aan toe te voegen, waardoor de eindstand dus werd bepaald op 6,5-1,5. Hieronder de verslagen van een aantal spelers.

Frans: Mijn partij, met zwart tegen Andrzej Pietrow, was niet spannend. Na 21 zetten stond er al een eindspel op het bord met ongelijke lopers en elk zeven pionnen. De remise werd non-verbaal overeengekomen en ik zal er verder ook geen woorden aan besteden. In voetbaljargon ‘een bloedeloze nul-nul’.

Ben: Mijn partij was een Caro-Kann met 4… Lf5. Het spel ontwikkelde zich langs bekende wegen, met een miniem voordeeltje voor wit. Op zet 18 deed ik Dc2, terwijl ik waarschijnlijk 18.De2 had moeten spelen. Zwart pikte met 22… Pxh5!? een pionnetje mee en ik moest oppassen. Misschien had ik toen met 23.b4!? een interessante aanval kunnen beginnen, maar ik kon dat niet overzien. Mijn tegenstander aarzelde toen even en met een paar stevige zetten won ik mijn pion terug. Op zet 30 ontstond een volkomen gelijke stelling met elk een D en een T, met remise als resultaat, waarmee ik niet ontevreden was.

Arjan: Tegen de sterke Julian van Overdam ontstond een scherpe stelling waarin ik dacht voordeel te behalen, maar mijn tegenstander had de verwikkelingen beter beoordeeld dan ik. In een complexe stelling met aanvalskansen voor beide partijen miste ik in de vooruitberekening een schijnoffer, waardoor kwaliteitsverlies niet was te voorkomen. Ik kreeg hier nog een pion voor, maar dat was te weinig om in het eindspel serieus aanspraak op een halfje te kunnen maken.

Jeroen: De zetten die ik produceerde en de stelling die daaruit voortvloeide kon het daglicht niet verdragen. In de slotstelling stonden mijn Loper en Toren nog in de beginstelling. Feitelijk speelde ik met 2 stukken minder.

Wouter: Ik speelde met zwart tegen Marcel den Bleker. Het spel golfde een beetje op en neer. Eerst pakte mijn tegenstander het initiatief, daarna nam ik het initiatief over, waarna mijn tegenstander weer het initiatief pakte. In een moeilijke eindspelstelling met beide een dame, een paard en een paar pionnen, miste ik een goede zet van mijn tegenstander, waardoor ik te passief kwam te staan met uiteindelijk een verliespartij tot gevolg.

Leen: Met zwart kwam ik goed uit de opening (Sicilaan c3-complex), echter op de 13e (ongeluks) zet kwam mijn witveldige loper in de problemen. Na een redelijke oplossing hiervoor gevonden ging het later alsnog faliekant fout. Ik wilde Pb7 spelen maar deed Pc6? met als gevolg dat mijn tegenstander al op de 22e zet met een simpele pionzet op + 5 had kunnen komen. In plaats hiervan veroverde hij een pion, dit echter wel ten koste van activiteit waarmee de computerwaardering op slechts +0.3 bleef steken. Ik zag het op dat moment ook nog niet zo somber in. Dat veranderde na nog een fout van zwart, waarna er een slechter staand eindspel op het bord kwam. Door de ongelijke lopers kon ik nog een tijdje hoop houden. Die kans kwam er inderdaad op de 50e zet. Ik sloeg met mijn koning zijn toren op h6 en gaf een paar zetten later op. De computer gaf echter een remise-waardering door de tussenzet pion f1D die door de witte loper moet worden genomen. Dan Kxg6 en de loper moet terug om de pionnen weer te dekken, waardoor zwart net de tijd wint om de witte koning af te houden.