Messemaker RSB 1 start met nederlaag

De eerste wedstrijd uit tegen het sterke Krimpen werd, niet zonder zware strijd, met 5-3 verloren. Door goede overwinningen van Erik en Leen kwamen we 3-2 voor, maar helaas slaagden we er in een spannend slot niet in om hier nog meer punten aan toe te voegen. Hieronder is te lezen hoe de spelers hun partij hebben beleefd.

Leen: Met zwart kreeg ik de opening 1.e4 c5 2.b4 voorgeschoteld.  Niet voor het eerst omdat Arjan heeft dit meermalen tegen mij heeft gespeeld, echter het later nazoeken van het juiste plan was er nog niet van gekomen. Ik kwam wat in de problemen met de ontwikkeling van mijn paard op g8, wat werd opgelost op een manier die zelfs goedkeuring van de computer kreeg. Op de 13e zet ging wit met een poging de stelling te openen te ver. Door een tussenzet werden de dame en nog een stuk geruild wat resulteerde in een open stelling van 2 zwarte lopers tegen 2 zwarte paarden. Er was nog wel een smetje.  Tijdens de partij was ik bang voor een wit pionoffer waardoor er een sterk wit paard op veld d4 zou kunnen komen ( de computer gaf dit inderdaad ook aan ). Nu kreeg ik een onaantastbare loper op d5 welke pion d4 blokkeerde, waarmee het doorzetten van de vrijpionnen op de a en b- lijn het strijdplan werd. De computerwaardering varieerde van -2 tot -3  (gunstig voor zwart). Op de 20e zet had ik met Lg5 al -5 kunnen scoren  ( activiteit geeft meestal ook goede complicaties ). Nu kwam de witte koning al snel naar het midden, terwijl ik slechts de stapjes a7-a6-a5 had gedaan. Toch was er nog steeds voordeel.  De krampachtige (al meer dan een uur) stelling en slinkende tijd is geen excuus maar wel aannemelijk de kiem van de witte blunder op de 25e zet, die simpel een stuk verloor.

Jeroen: Twee seizoenen geleden speelde ik -in de toen nog promotie klasse- met Nieuwerkerk tegen Krimpen, toevallig was Hans van Nieuwenhuizen nu opnieuw mijn tegenstander. In het middenspel besloot ik een Kwal in te laten staan, om met een gedekte vrij-pion op d6 op zoek te gaan naar winst. Hans hield de stelling volledig dicht waarna ik een er nog een stuk offer, tegen slechts 1 pion, aan gooide. Dat was echter een brug te ver. Gevolg: 1 volle Toren minder, maar met de dreiging van 2 vrij-pionnen (d6 en e5) kon ik 2 pionnen gaan snoepen, waarmee het niet geheel duidelijk was wie nu beter stond (T+7pi tegen TT+4pi). Eerlijk is eerlijk het offer was niet correct, wel kansrijk. Hans liet mij weer in de partij komen. Na een rommelige fase kon ik ontsnappen met het afdwingen van een zet herhaling.

Leslie: Mijn tegenstander die met zwart speelde kende de opening die op het bord kwam blijkbaar niet zo goed, want hij besteedde vrij veel tijd aan zijn eerste zetten. De zetten die hij deed waren wel de goede en na mijn 10e zet stond het ongeveer gelijk. Ik had mijn koning op h1, zwart had de koning nog in het midden, de dame op f6, een loper op c5 en speelde vervolgens 10.. g5 !? Er ontstond hierdoor een scherpe, tweesnijdende stelling. Ik deed 11.Pe3-c4 maar  na11…Pe5-g4 dacht ik een fout te hebben gemaakt omdat pion f2  wel 3x onder vuur stond. Ik keek even naar 12.e5 waarmee de zwarte dame aangevallen wordt, maar verwierp dit snel omdat na 12…Pg4xf2, 13.Txf2 Dxf2 ik een kwaliteit achter kwam. Thuis liet de computer echter zien dat e5 wel een heel goede zet was, want na 13 … Dxf2 14.Pc3-e4 zou de zwarte dame verloren gaan! En ook na andere zetten zou wit duidelijk beter / gewonnen staan. Dit zag ik dus niet, speelde een ander zet,  waarna zwart duidelijk de overhand kreeg. Om niet onder de voet gelopen te worden, besloot ik tot een paardoffer om aanvalskansen te creëren. En die kwamen er ook, want doordat de zwarte koning nog in het midden stond en de torens niet verbonden waren, kon zwart niet zo snel profiteren van zijn materieel voordeel. Om de aanval te continueren offerde ik op de 21e zet nog een kwaliteit, waardoor zwart een volle toren voorstond. Zwart moest echter met zijn dame terug naar e7 om zijn stelling te verdedigen, waardoor ik de kans kreeg een paard te winnen met gedwongen dameruil daarna. Met niet veel tijd meer op de klok dacht ik dat ik met een kwaliteit minder het eindspel niet zou redden. Ik koos er daarom voor om de dames niet te ruilen en verder op de aanval te spelen. Thuis bleek echter dat ik opnieuw de stelling niet goed verder had geanalyseerd, want ik kon nog een pion winnen en met 2 pionnen voor de kwaliteit zou het ongeveer gelijk staan of iets beter voor wit. Maar ook met een toren meer bleef het voor zwart nog lastig  verdedigen en op de 26e zet had ik na een fout van zwart, een gelijkspel kunnen afdwingen met eeuwig schaak, of zelfs kunnen winnen wanneer zwart niet de juiste verdediging had gevonden. In steeds grotere tijdnood zag ik dit echter over het hoofd, waarna zwart aanvalskansen kreeg. In een moeilijke stelling ging ik vervolgens op de 30e zet door mijn vlag. Al met al een spannende partij waarbij ik mijn kansen helaas niet goed heb benut.   

Frans: Mijn partij was lang niet zo spectaculair als die van Arjan. In opening en middenspel werd het evenwicht nauwelijks verbroken. Er ontstond een eindspel met dames en (ongelijke) lopers en een pluspion voor mij. Dameruil zou niets opleveren en toen ik een tweede pion won kon mijn tegenstander met eeuwig schaak ontsnappen.

Arjan: Met zwart tegen Harold van Dijk beloofde op voorhand een lastige partij te worden. Al snel permitteerde ik me een wachtzet en werd daarna verrast door een directe aanval op mijn koningsvleugel. Ik vreesde even dat het een kort partijtje zou worden, maar ik vond de beste verdediging middels een kwaliteitsoffer dat bekend is uit een andere variant in die opening. Hoeveel pionnen ik voor de kwaliteit zou krijgen was lange tijd niet duidelijk, dat schommelde tussen een en drie, en het was op diverse momenten de moeilijke afweging tussen nog maar een pion snaaien en de (on)veiligheid van mijn koning. Er ontstond een eindspel van TL tegen TT waarbij ik twee pionnen meer had. Toen Harold met een van zijn torens op avontuur ging op de koningsvleugel werd mijn a-pion opeens levensgevaarlijk, maar tegelijkertijd was er ook een zeer dreigend matnet. Om de matdreiging tegen te gaan gaf ik een loper, maar ik kreeg daar een fijne pion op d4 voor terug en toen ontstond een eindspel van TT plus h-pion tegen 1 toren en 4 pionnen. Deze pionnen bevonden zich even later wel op a2, d3, e3 en b5 en dat moest dacht ik toch wel ergens gewonnen zijn. Precies op het moment dat ik dacht de winst gevonden te hebben, uiteraard in de hectiek van zware tijdnood inmiddels en met iedereen om de borden bij een 4-3 achterstand, werd ik verrast door een torenterugzet en stond ik opeens verloren. De pionnen en daarmee de partij gingen 1 voor 1 verloren. Een mooie en spannende partij, maar een zure nederlaag, vooral als je achteraf thuis constateert dat op het betreffende moment de computerwaardering in 1 zet van +11 naar -5 ging.