Derde team bekert verder

Spectaculair was het niet donderdagavond, geen dramatische ontknopingen, maar close was het wel. Het werd uiteindelijk een verdiende 2,5-1,5 overwinning.

Zelf speelde ik met zwart tegen oude bekende Mark van Putten. Ik kwam niet lekker uit de opening en was niet ontevreden met een zetherhaling die op het bord kwam. Dit was misschien gelijk ook wel het meest opmerkelijke moment van de wedstrijd: Mark overlegde na 2x de zetten te hebben herhaald met zijn teamcaptain of hij remise mocht spelen, maar helaas voor hem betekende dit dat na mijn volgende zet de zetten weliswaar 2x zouden zijn herhaald, maar dat dezelfde stelling voor de derde keer op het bord zou komen. Remise dus.

Wit stond gewoon (wat) beter, maar buiten dat had ik ook ingeschat dat de overige borden minimaal 1,5 punt zouden opleveren en dat zou dan snelschaak betekenen. Erik speelde een goede partij, waarin zijn tegenstander niet meer kon doen dan passief afwachten. Uiteindelijk werd de druk hem teveel en koos hij voor een stukoffer voor wat pionnen. Erik compliceerde, met een grote tijdsvoorsprong, de stelling en dit leidde, mede vanwege de tijdsdruk, snel tot mat.

We wisten dat de tegenstander drie sterke tegenstanders had en dat de vierde speller op papier een stuk zwakker zou zijn en hielden daarom rekening met een tactische opstelling. Voor wat het waard is, maar het pakte in deze wedstrijd uiteindelijk goed uit, De tegenstander had hier niet voor gekozen en zo speelde Leen aan bord 1 met zwart tegen een 2200+ speler. Voor zover ik dat kon beoordelen was het een goede degelijke partij, waarin Leen helaas op het eind toch net tekort kwam. Zelfs het pionneneindspel op het eind met weliswaar een pion minder leek nog niet geheel duidelijk.

Aan het enig overgebleven bord speelde Frans tegen de op papier minste tegenstander. Aan het begin van de partij kwam dat er ook uit, want Frans kwam al snel positioneel gewonnen te staan, maar zoals het ging bleef zijn tegenstander daarna lange tijd met hangen en wurgen overeind. Het voordeel leek zelfs wat te verwateren en hoewel de stelling gewonnen bleef moest het nog wel gebeuren bij een 1,5-1,5 stand. Een zet voordat Frans kon promoveren en enkele zetten voor het mat gaf zijn tegenstander op, waarmee de overwinning voor ons een feit was.