Team 2: Volgende keer beter

Aangezien Henk van een welverdiende vakantie genoot, mocht ik (Wouter) deze laatste wedstrijd van het seizoen als teamcaptain fungeren. De dag begon niet welvarend. Wim moest genoodzaakt afzeggen vanwege buikgriep, waardoor we direct met een 0-1 achterstand begonnen voordat maar een stuk gezet was. Stipt om 12.00 uur begon de wedstrijd. Echter was de tegenstander in geen velden of wegen te bekennen. Almere veronderstelde namelijk dat de wedstrijd om 13.00 uur begon in plaats van 12.00 uur. Tegen 12.30 uur begonnen de eerste tegenstanders binnen te druppelen. Helaas kon het tijdsvoordeel niet worden uitgebuit. Einduitslag: 2½– 5½ verlies. Frappant detail is dat de twee invallers (Frans en Frank) de bordpunten binnengehaald hebben. Volgend jaar mogen we in de 4e klasse KNSB proberen terug te komen naar de 3e klasse KNSB en hopelijk zit het volgend jaar meer mee dan dit jaar.

Hieronder lees je wat de spelers zelf van hun partij vonden:

Jeroen:

Mijn tegenstander arriveerde als eerste van zijn team. We waren al ca 10 minuten bezig alvorens de rest van zijn team binnen druppelde. Na een rustig verlopen opening werd ik langzaam in het middenspel onder druk gezet, waar ik niet meer onderuit wist te komen. In het eindspel stortte mijn stelling in. Na een vrije doorloop van een pion, gaf ik op.

Rob:

Een hoop extra tijd is zeker geen garantie voor een betere partij. In een Siciliaan waarbij mijn tegenstander op zet 6 van de hoofdvariant afweek, beoordeelde ik één van mijn kansen verkeerd. Gevolg was dat zijn pionnen op de damevleugel mijn stukken steeds verder onder druk konden zetten. Veel mogelijkheden daarna heb ik niet meer gehad waarna ik op zet 33 kon opgeven. Een terechte overwinning voor mijn tegenstander.

Helaas een teleurstellend seizoen, volgend jaar hoog tijd om in de KNSB competitie wat ratingpunten terug te gaan winnen.

Leslie:

Met wit kwam ik goed uit de opening omdat mijn tegenstander zich op de 5e zet vergaloppeerde wat hem een ernstig verzwakte koningsstelling opleverde. Na afloop zag ik in de gezamenlijke analyse vrij direct dat ik op de 12e zet met g4! een beslissende aanval had kunnen opzetten. Maar dat was pas nadat de wedstrijd gespeeld was….

In de wedstrijd zelf was de goede stelling helaas niet aan mij besteed. Ik verviel namelijk in een oude fout; ik dacht lang na over varianten die niets opleverden, om dan vrij gehaast en zet te doen die niet goed doorberekend was.( Op deze manier heb ik dit seizoen nu al  4 keer een goede tot gewonnen stelling verprutst!)

Ik overzag daardoor de stelling niet goed, deed zwakke zetten en zo verging het mij van kwaad tot erger. Eerst kon zwart zijn stelling consolideren en kwam wit steeds slechter te staan. En toen ik ook nog  op de 34e zet een paardvork over het hoofd zag waardoor ik mijn Dame verloor , kon ik gelijk opgeven. Al met al een slecht en teleurstellend seizoen!

Bernard:

Frank:

Wouter:

Na een rustige opening kreeg ik met zwart een geïsoleerde pion. Door actief spel van mijn kant kon ik mijn geïsoleerde pion ruilen en kwam in een beter eindspel terecht door mijn actieve paard en toren. Ik won een pion en een paar zetten later nog een. Het betrof echter wel een rand- en een dubbelpion. Door sterk tegenspel van mijn tegenstander kreeg ik het uiteindelijk niet voor mekaar om het winnend eindspel om te zetten in een punt, maar moest genoegen nemen met remise.  

Frans:

De partij bleef de eerste 20 zetten ongeveer in evenwicht. Toen liet zwart, die de partij met een achterstand van 40 minuten op de klok was begonnen, een lange afwikkeling toe waarna ik met een ‘klein plan’ kon profiteren van een kwetsbaarheid in de zwarte stelling (een mdp op f7) en een pion won. Er ontstond een paardeindspel waarin ik (tijdelijk) nog een tweede pion won en het voordeel tot winst kon uitbouwen: 1-0 (44 zetten).

Deze winst heeft wel mijn voornemen gedwarsboomd om in september in de B-groep van het OK Gouda Rapid mee te doen. Mijn rating zal namelijk, na deze laatste externe partij, in juli 2019 net boven de 2000 komen.

Overigens een voor mij redelijk succesvol seizoen (rating op 1 juli 2018: 1923, op 1 juli 2019 naar verwachting: 2002). Ik schrijf die ratingwinst graag onder meer toe aan mijn hernieuwde belangstelling voor de werkboeken van het stappenplan. Er zijn inmiddels (sedert 2016) nieuwe werkboeken verschenen (zie www.stappenmethode.nl). Recent heb ik bij “De Beste Zet” stap 4 mix, stap 5 extra, stap 5 mix en een boek van Herman Grooten ‘Chess Strategy for Club Players’ aangeschaft. Daarmee kan ik de komende maanden vooruit en eigenlijk is dat veel leuker en leerzamer dan openingen studeren.

En voor wie dat niet weet, het in mijn partijverslagje genoemde ‘klein plan’ en ‘mdp’ (moeilijk te dekken punt) zijn begrippen uit de stappenmethode.