Messemaker 2 strijdend ten onder

Door Wouter Schönwetter

Ik mocht deze wedstrijd als teamcaptain optreden, omdat vaste teamcaptain Henk verhinderd was. Dit eenmalig teamcaptainschap was (helaas) niet de oorzaak van de nederlaag van ondergetekende. Ik was zelf als eerste klaar en had al een slecht gevoel na de eerste zet. Dat gevoel ging, naar mate de partij vorderde, niet weg. Helemaal niet nadat ik die beslissende winstzet zag maar de vervolgzet niet achter het bord kon vinden waardoor ik de winstzet niet speelde. Een paar zetten later miste ik een offer van mijn tegenstander waarna ik direct een nul kon noteren.

Jeroen verloor in zijn partij eerst een pion, won daarna de pion weer terug en kreeg een eindspelstelling met een paar pionnen en paard tegen een paar pionnen en loper op het bord. Beide spelers kwamen remise overeen.

Leslie had ondertussen een mooie aanvalsstelling bereikt. Hij gooide zo’n beetje alle stukken die hij had in de aanval. Helaas zonder resultaat. De aanval sloeg niet door en Leslie had te veel stukken geofferd om verdere tegenstand te bieden. Uit de gezamenlijke na-analyse bleek de aanval wel winnend te zijn, maar helaas speelde Leslie een verkeerde zet, waardoor de aanval niet doorsloeg. 

Ondertussen was Bernard remise overeengekomen. Zijn tegenstander had twee mooie centrumpionnen (waaronder een vrijpion), maar op de een of andere manier kon hij de twee centrumpionnen van zijn tegenstander ruilen met twee pionnen van zijn kant. Er gingen een hoop stukken van het bord af en in het gelijke eindspel werd remise bereikt.

Wim kwam erg goed uit de opening en kreeg op een gegeven moment een mooi loperpaar. Helaas miste hij een belangrijke zet van zijn tegenstander, waarna hij op een gegeven moment zijn eerste nul van het seizoen moest noteren.

Door een trucje verloor Rob een pion. Door sterk spel van zijn kant wist hij lang met een pion achterstand verzet te bieden. In het einde van het middenspel kwam hij echter in allerlei matdreigingen terecht, waardoor hij eerst nog een pion verloor en daarna helaas ten onder ging in de matdreigingen.

Leen kwam in een stelling terecht waarbij hij bijna al zijn pionnen op wit had geposteerd. Dat is op zich niet vervelend, maar wel als je een witveldige loper achter de pionnen hebt staan. Desondanks wist hij met sterk torenspel de stelling van zijn tegenstander binnen te dringen. Door goed verdedigend spel van zijn tegenstander leek het af te stevenen op remise, maar doordat een toren cadeau werd gedaan verloor helaas ook Leen.

Als laatste was Kees nog bezig. In het middenspel stond Kees iets beter en hij won zelfs een pion (alhoewel dit een dubbel pion opleverde). In het eindspel met dame en paard drong echter de dame van zijn tegenstander de zwarte stelling binnen. Kees vocht voor wat hij waard was, wat prijzenswaardig is, maar helaas.

Eindstand 7-1 verlies. We mogen op 11 mei 2019 nog een keer dit seizoen proberen twee matchpunten te scoren in klasse 3E. Kunnen we het seizoen waardig afsluiten en stunten tegen de koploper?

Wouter Schönwetter
Mede dankzij Bernard Evengroen