Vierde team speelt gelijk tegen De IJssel 2

Verslag van de RSB-wedstrijd Messemaker team 4 tegen De IJssel 2, thuis gespeeld op 18 maart.

Eduard Dame kwam bij vergissing niet opdagen. Ed Reibel viel voor hem in. Het was een spannende wedstrijd. Het Messemaker team speelde ter nauwer nood gelijk tegen De IJssel, het werd 4 – 4.

Bord 1: Frank v.d. Pavoort – Zoran Zekusic (1 – 0)

Bord 2: Gerard v.d. Wouden – Albert-Jan Wagensveld (1 – 0)

Ik speelde met wit en opende met koningsgambiet. Mijn tegenstander antwoordde nog sneller dan ik de klok kon indrukken. Hij kende de antwoorden blijkbaar ook, want ik kwam er niet echt goed uit. Bij een dreigende afruil op f3, waarbij ik de keus zou hebben tussen nemen met de pion, wat de koningstelling opengooide, of kwaliteits verlies, verzon ik een combinatie. Ik offerde de loper op f7 met schaak, waarna de koning de loper sloeg. Hierna kon ik een tussenschaak geven met mijn paard dat gepend stond op straffe van dameverlies. Hierna kon ik de zwarte loper terugnemen met pionwinst. De zwarte koningstelling zag er nu gehavend uit. Toch zag zwart kans het mij moeilijk te maken. Maar het keerpunt was op de 21e zet. Daar beging ik een blunder. Ik speelde pion f4-f5 en had onvoldoende nagedacht over het hierdoor mogelijke loper offer met schaak op h2. Daar zat een aftrekje in dat mij bijna de dame kostte. Ik kon echter nog net dameverlies vermijden en zonder stukverlies wegkomen maar wel ten koste van twee pionnen. Deze achterstand werd mij tenslotte toch noodlottig. Na afruil van stukken ontstond een onhoudbare promotie van zwart met onmiddellijke matdreiging. Helaas.

Bord 3: Mick v.d. Berg – Wibo Bourguinon (½ – ½)

Bord 4: Rick Duine – Annie de Jong (0 – 1)

Bord 5: Leen Boonstra – Mina Avedessian (½ – ½)

Bord 6: Menno van Dijk – Eelko de Groot (0 – 1)

Net na de opening won ik een pionnetje. Echter zwart hield de druk hoog. Gelukkig voor mij kon zwart weinig met zijn loper. Richting het eindspel maakte ik een foutje door de dames te ruilen. Zwart kreeg hierdoor meer spel maar kon daar, gezien het geringe aantal minuten dat Menno nog op de klok had staan, weinig voordeel uit halen. Zwart maakte vervolgens zelf een klein vergissing, waarschijnlijk ook door tijdnood. Ik kon zwart’s verbonden vrijpion ophalen en kreeg het voordeel terug. Hierna was de part snel in mijn voordeel beslist.

Bord 7: Sjaak in ’t Veld – Hans van Offeren (1 – 0)

Bord 8: Aad v.d. Meer – Edgar Reibel (0 – 1)