Overschie te sterk voor Messemaker 4

Het was een spannende wedstrijd.
Eduard Dame had ruim tevoren afgezegd. Jasper van Wijhe viel voor hem in. Het Messemaker team moest het echter afleggen tegen Overschie, het werd 4½ – 3½ in het voordeel van Overschie 3.

BORD 1 Jurriaan Verbeek – Zoran Zekusic 1 – 0
BORD 2 Mario Angelo Dirks – Annie de Jong ½ – ½
BORD 3 Jan de Liefde – Wibo Bourguinon 1 – 0
Alle voortekenen voor een goede partij waren aanwezig: we waren ruim op tijd, we speelden in een kerk en mijn tegenstander heette De Liefde.Maar al bij zijn eerste zet begon ik aan de voortekenen te twijfelen: Jan opende met een bekende, maar voor mij zeer lastig te bespelen opening. Hij speelde vlotjes de zetten en na 10 zetten had ik al een kwartier tijdachterstand terwijl bij hem nog steeds 1:30 uur op de klokken stond. Na 20 zetten had ik licht voordeel, kon ik zijn h-pion nemen, maar daarmee kwamen de lijnen open op mijn koningsstelling. Niet gedaan dus, maar Fritz was het daar achteraf niet mee eens. Daarna bleek dat Jan de Liefde meer liefde had voor het spel dan voor zijn tegenstander. Langzamerhand werd ik steeds verder teruggedrongen en Jan wist met een paar mooie en strategische manoeuvres de partij te winnen om een manier als ik zelf graag had gewild. Had ik toch vooraf eerst een schietgebedje moeten doen?
BORD 4 Dick Bothof – Albert-Jan Wagensveld 0 – 1
Ik had zwart en mijn tegenstander opende met het damegambiet. Mijn eerste kunstje bleek te werken om na h6 en f5, te slaan op f4, en, na terugslaan door witte loper, b5 op te spelen, die de witte loper aanvalt en met deze tempowinst een sterke pionnenrij op de damevleugel te creëren na f4. Hierna speelde ik overmoedig door mijn paard in de aanval te gooien op de koningsvleugel, die daar nog even niet geslagen kon worden door een matdreiging, die de aandacht van wit opeiste. Maar wit pareerde de mataanval op onvoorzien effectieve wijze, waarna alsnog verlies van het paard dreigde. Door gecompliceerde zetten bleef mijn verlies echter toch beperkt tot slechts een pion. Hierna ruilde mijn tegenstander alle andere stukken af, en hoopte met zijn pluspion te promoveren. Daar zag het op het laatst dan ook wel naar uit. Gedreven door wanhoop herinnerde ik mij het advies van Leen de Jong, om niet te verdedigen, maar de aanval te zoeken op de andere flank. Dat bleek boven verwachting succesvol. Het had nog gepareerd kunnen worden, maar na zijn pionzet g3 verspeelde mijn tegenstander deze mogelijkheid, de pion brak door en wit gaf op.
BORD 5 Daniël van Saane – Minas Avedissian 1 – 0
BORD 6 Ruud Gorseman – Eelko de Groot 0 – 1
Een fraaie partij kwam er op het bord. Wit stond in de eerste helft van de partij ietsje actiever maar het lukte Ruud niet om de verdediging van zwart te breken. “Ik had niet echt een plan”, zei Ruud na afloop. Mijn plan was om een pionnenmeerderheid op de damevleugel te krijgen. Constante druk op centrum bracht mij niet de pionnenmeerderheid maar wel stukwinst. Uiteraard stond ik niet meteen gewonnen maar het speelde wel een stuk makkelijker. Beter gezegd, Ruud had meer tijd nodig en op zet 38 viel wit’s vlag.
BORD 7 Wil de Gids – Hans van Offeren 0 – 1
BORD 8 Martin Schlüter – Jasper van Wijhe 1 – 0

Overzicht van alle uitslagen in de RSB klasse 3C

Stand in de RSB klasse 3C