Team 4 pakt winst tegen Sliedrecht

Verslag van de RSB-wedstrijd Messemaker team 4 tegen Sliedrecht 4, gespeeld op 28 januari te Gouda.

Het was een spannende wedstrijd. Annie de Jong moest afzeggen wegens griep, opgelopen op het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee, waar een kleine griep epidemie de ronde gedaan schijnt te hebben. Gelukkig kon Diko Kalkdijk voor haar invallen.

Eelko de Groot belde nog drie kwartier voor de aanvang van de wedstrijd, dat de trein waarmee hij naar ons onderweg was, bij Woerden tot stilstand was gekomen door een stroomstoring. Dit zou nog tot rond ’s avonds 10 uur gaan duren was de schatting van het omroepbericht. 
Gelukkig kon Chris Kraaijeveld voor hem invallen. Nog leuk om te melden dat beide invallers een winstpunt scoorden. Mede hierdoor kon Messemaker met de teamwinst strijken. Het werd 5 – 3. Proficiat!

Albert-Jan Wagensveld

[su_table]
BORD 1 Zoran Zekusic – L. Koppelaar 1 – 0
Toen de partij van start ging zag ik een symmetrische opening en dacht voor me zelf dat het een moeizame partij zou worden. Daarom begon ik zo snel mogelijk me klaar te maken voor de aanval. Op een gegeven moment zag ik een loper ingesloten staan met de kans een pion te ruilen voor een loper, maar dat zou een grote fout zijn omdat deze aanval dieper was dan dat ik dacht. De loper heb ik losgelaten en de aanval gericht op de dame vleugel waar de rokade van hem plaatsvond. Leo wist snel en veilig torens te verplaatsen en daarmee te voorkomen dat mijn dame in de buurt van zijn koning kwam. Het was inmiddels al de 30e zet en ik stond beter met veel ruimte en lichte aanval op de koningsvleugel. Met twee torens wist ik zijn koning uit de beveiligde hoek weg te jagen naar open veld waar het mat plaatsvond. Mijn winst zorgde voor een gelijke 3-3 teamstand met nog twee partijen te gaan.
BORD 2 Diko Kalkdijk – M. Klein 1 – 0
 
BORD 3 Wibo Bourguinon – W. Hokken 0 – 1
Voorafgaand aan deze wedstrijd had ik een kijkje genomen op de website van Sliedrecht. Geweldig, wat een leuke en creatieve verslagen stonden op de website van deze actieve vereniging! Daar kan ik niet aan tippen. Natuurlijk ook naar de spelers van Sliedrecht 4 gekeken. Allen met een iets lagere rating dan ons team, met één uitzondering, hun 20-voudig clubkampioen, Wim Hokken (ELO 1935). Hij speelde steeds op bord 3 en laat ik daar nu ook staan opgesteld. Remise was mijn doel, maar dat speelt toch niet echt lekker. Hij week al gauw af van de gebaande paden, maar tot zet 20 ging het prima. Ik wist zelfs zijn e-pion te winnen, maar kwam direct bedrogen uit. Na het nemen van deze giftige pion stonden mijn dame en toren op een diagonaal en moest ik een kwaliteit inleveren. Waarom van mijn remiseplan afgeweken?! Wim kwam daarna goed op stoom en met twee krachtzetten op de 25e en 29e zet was het pleit beslecht.
BORD 4 Albert-Jan Wagensveld – H. Hartog 1 – 0
Mijn tegenstander werd verrast door mijn koningsgambiet, want hij trok een diepe frons op de tweede zet. Hij kwam ronduit slecht te staan met een matdreiging op de zevende zet. Die matdreiging werd afgeslagen en hij kwam aardig terug en ik liet er een pion verlies bij. En dus werd het nog een hele strijd, waarbij zwart moeilijk stond en pas laat in de partij zijn torens aan de strijd gingen deelnemen. Maar dat werd uitkijken voor mij want de matdreigingen kwamen nu van zwart. Na de nodige afruil had ik een promotiepion op de zevende rij staan, die moest worden geblokkeerd door zwarts toren door het promotieveld te bezetten, terwijl er “hulp” onderweg was om de promotiepion op te ruimen. Toch slaagde ik er met wit in om de promotiepion op nog het bord te houden. Dit had tot gevolg dat zwarts toren verder niet gebruikt kon worden. Na verdere afruil van pionnen blunderde zwart in tijdnood door een pion te slaan die hem na een familie-schaakje een paard kostte. Hierna waren de vooruitzichten voor zwart hopeloos en gaf hij na enkele zetten op. 1 – 0.
BORD 5 Minas Avedissian – P. de Voogd 1 – 0
 
BORD 6 Chris Kraaijeveld – J. Gijsen 1 – 0
 
BORD 7 Hans van Offeren – A. van Houwelingen 0 – 1
 
BORD 8 Eduard Dame – M. de Beer 0 – 1
Extreem balen. Geen idee waarom ik al vroeg in de opening een blunderzet deed. Als je met een loper de zwarte dame aanvalt, dan moet deze zelf wel gedekt staan. De jeugd leert dit al in stap 1. Daarna modderde ik tot tien uur nog wat door met name om het moraal in ons team niet aan te tasten. Maar net als burgemeester Krikke van Den Haag die precies wist te vertellen wat anderen wel en zij niet fout deed bij de Scheveningse vuurstapels in de Oudejaarsnacht, denk ik dat mijn blunder er door veroorzaakt werd dat bord 8 deze keer bij de bar stond en niet aan het eind van de zaal. Vandaar het verzoek voor de volgende keer; graag gewoon weer de volgorde die iedereen gewend is.
[/su_table] Overzicht van alle uitslagen in de RSB klasse 3C
Stand in de RSB klasse 3C