RSB team uitgeschakeld in beker

Vooraf beloofde de kwartfinale een spannende aangelegenheid te worden, omdat wij niet op volle sterkte konden aantreden was tegen HZP Schiedam op papier licht favoriet, en dat kwam ook uit. Frank (bord 4) won een pion (of zijn tegenstander offerde deze), maar stond onder druk. Na ampele overwegingen werd de aangeboden remise geaccepteerd. Enige tijd later kreeg ook Erik (bord 1) een remiseaanbod van good old John van Baarle. Deze partij leek constant in evenwicht te zijn geweest en een andere uitslag lag niet voor de hand. Echter was Leslie (bord 3) in ernstige moeilijkheden en zou het dus van mij moeten komen, maar dat leek zeker tot de mogelijkheden te behoren. Na enig overleg daarom ook bij Erik remise. Bij een 2-2 zou er natuurlijk worden gesnelschaakt, waarbij wij wel als voordeel hadden dat we door zouden bekeren als ook dit in 2-2 zou eindigen. Leslie slaagde er inderdaad niet in het tij te keren en moest zijn koning omleggen waarna de druk bij mij lag om er 2-2 van te maken.

In bovenstaande stelling had ik zojuist b3 gespeeld en leek de 2-2 in de maak. Zwart had zich enkele zetten eerder al (onnodig) gedwongen gevoeld een kwaliteit te geven en na het spelen van de loper zou vernietigend Tcc7 volgen. Zwart speelde echter het verrassende Pc5! Praktisch erg sterk met weinig tijd en ook objectief gezien de beste zet. De beste reactie was Dg3 omdat wit na Tf7 Txf7 Kxf7 bxc4 b3 niet meer hoeft te vrezen voor een extra toren in de aanval en hoewel niet geheel zonder gevaar zou wit dit moeten redden. Ik zag echter de variant Dg3 Pxb3+ axb3 (in plaats daarvan is Kb2 mogelijk) Da5+ Kb1 Ld3+ en sloeg daarom maar direct op c4. Na b3 stond ik objectief nog steeds goed, maar het was erg lastig met weinig tijd. Wie zou hier de door de engine aangegeven zet Td1 spelen? Ik speelde het zwakke Df2 en ging even later jammerlijk ten onder.