Messemaker 2 verspeelt goed resultaat in eindfase

Lange tijd zag het er naar uit dat er Messemaker 2 in de thuiswedstrijd tegen Oud Zuylen 2 weer eens tenminste een matchpunt zou pakken, maar helaas verdwenen de goede vooruitzichten in de slotfase van de wedstrijd en resulteerde er een 5-3 nederlaag. De middag begon voorspoedig: na een half uur spelen kon wedstrijdleider Henk van der Wösten een punt voor Wim noteren omdat de telefoon van tegenstander Martijn van der Linden afging. De stellingen op de overige borden gaven op dat moment reden tot optimisme, maar aan het eind van de middag kon er slechts een punt voor Kees en twee halfjes voor Rob en Frank op het wedstrijdformulier worden bijgeschreven.

Verslag Jeroen: Voorafgaand aan de wedstrijd had ik aan Henk gevraagd of ik aan bord 2 mocht aantreden, aangezien ik verwachte dat Marcel van Os, een oud clubgenoot van mij uit de vorige eeuw (beide zijn we lid van SV Schoonhoven geweest) op dit bord zou kunnen spelen. Mijn laatste partij tegen hem dateert uit 2000 toen ik naar SV De IJsel was overgestapt en in de RSB competitie een van mijn zeldzame overwinning op hem boekte. Waarmee ik ook zijn zegereeks in de RSB van 26.5 uit 27 een halt toe riep. Bijna 20 jaar later wilde ik dit huzarenstukje nog een keer herhalen, maar deze keer trok ik aan het kortste eind.
Nu de partij, deze was te vergelijken met mijn 1ste partij tegen John Leer: Bijna  de gehele partij stond ik minder of verkeerde ik in zwaar weer (De gambiet pion uit de opening kreeg ik niet meer terug). Marcel deelde lange tijd de genade klap niet uit, en wellicht heb ik in het eindspel ergens nog wel een dun-pad naar remise gemist, maar uiteindelijk na lang spartelen ging de partij verloren.

Verslag Frank: Ik kwam redelijk goed uit de opening en in het middenspel wist ik een pion buit te maken met een erg gunstige stand. Na afruil van wat stukken kreeg ik een stelling van toren en loper en 6 pionnen voor mij en mijn tegenstander had toren en loper en vijf pionnen. Mijn stelling was veel beter, mijn pionnen waren verdeeld in twee groepjes en die van mijn tegenstander in vier. Bovendien had ik de goede loper en mijn tegenstander de verkeerde. Ik telde mijn punt al. Nog even de torens afruilen en dan de pionnen ophalen. Helaas deed ik een tussenzet te veel en mijn voordeel nam af. Het kostte een pion en mijn tegenstander kreeg weer wat spel. Na nog wat mindere zetten bleef er niet meer over dan een halfje. En natuurlijk een slecht gevoel.

Uitslagen

Messemaker 1847 2

Oud Zuylen 2

3 – 5

1

Wim Westerveld Meindert van der Linden

1 – 0

2

Jeroen Eijgelaar Marcel van Os

0 – 1

3

Kees Brinkers Arie Schwarz

1 – 0

4

Leen de Jong Harm Theo Wagenaar

0 – 1

5

Rob Hoogland Jan Maarten van den Boogaart

½ – ½

6

Leslie Tjoo Carol-Peter Gouw

0 – 1

7

Wouter Schönwetter Bram Semeijn

0 – 1

8

Frank Michielen Peter de Jobg

½ – ½