Verdwaald in Oost-Flakkee vindt team 4 toch de winst

Verslag van de RSB-wedstrijd Messemaker team 4 tegen SOF-DZP-2 gespeeld op 26 november te Sommelsdijk.

 

Messemaker RSB team 2 (bij ons team 4) brengt toch de winst naar huis tegen SOF DZP-2. Het werd 4½ – 3½. Wij speelden uit tegen Schaakvereniging Oost-Flakkee / De Zwarte Pion in Oude Tonge. Dat wil zeggen toen wij ons na bijna een uur rijden aanmeldden in Oude Tonge bleek SOF-DZP op maandag in Sommelsdijk te spelen. Ik had als teamleider het adres in Oude Tonge gevonden op het internet, maar geen vermoeden gehad van twee adressen op verschillende dagen van de week(?!). Dus na het nieuwe adres ontvangen te hebben was het nog een klein kwartier voordat wij in Sommelsdijk aankwamen. Maar de tien minuten die wij te laat waren werden ons ruimhartig vergeven, wij waren welkom en er werd snel begonnen.


Maar ons team had ook aan sterkte ingeboet: Wibo was op vakantie en ook Annie moest afzeggen. (bord 3 en 2). Twee goede invallers werden gevonden: Chris Kraaijeveld en Ruud van Noord. Maar helaas ook Ruud werd ziek en meldde dat hij niet fit was en liever thuis bleef als er nog een vervanger kon worden gevonden. Veel mogelijke vervangers heb ik gebeld en eindelijk vond ik Kees van Wensveen. De vervangers deden het erg goed: Chris speelde remise en Kees won zelfs. Uiteindelijk werd het 4½ – 3½ in het voordeel van Messemaker. Naar huis was het nogmaals een lange rit langs donkere wegen en om half één werden de spelers weer bij ons clubgebouw afgezet. Sommigen moesten alweer om zes uur op. De gepensioneerden zoals ondergetekende zijn dan weer in het voordeel.

Albert-Jan Wagensveld

 

BORD 1 Jan van Genderen – Zoran Zekusic 1 – 0
BORD 2 Cesar van Prooijen – Albert-Jan Wagensveld 1 – 0
Tegenstander opende met damgambiet. Er ontstond een tamelijk gelijkwaardig middenspel, hoewel mijn tegenstander meer in de aanval was en ik meer in de verdediging. Mijn tegenstander gebruikte veel bedenktijd, waarvan ik hoopte dat hem dat parten zou gaan spelen, maar ook dat leek later niet het geval. Mijn analyse thuis met Shredderchess toonde aan, dat ik op wel drie momenten in de partij de winst had laten liggen!! Ik had namelijk een vrijpion op de damevleugel die ik een rijke toekomst had toegedacht, terwijl de analyse aantoonde het offeren van juist deze pion de winst zou hebben gebracht. Na een dubbele aanval van wit verloor ik daarentegen een steunpion op de damevleugel, die mij noodlottig werd. Wit brak door, daarna werd mijn vrijpion geslagen en er was geen houden meer aan. Toen de witte pion ging promoveren gaf ik op.
BORD 3 Daniël Mulder – Minas Avedissian 0 – 1
Na zwarts 11e zet Ld6 is het alsof mijn tegenstander en ik in een schaakspiegel kijken (zie afb. a). Mijn 12e zet is Dh5, waarmee ik mijn tegenstander net voor ben. Na de wedstrijd geeft hij namelijk aan zelf Dh4 te hebben willen spelen. Nu kiest hij voor g6, gevolgd door mijn Dh6 en zijn Df6.

Na mijn 16e zet Lg5 staat de volgende stelling op het bord (zie afb. b). Mijn tegenstander plaatst zijn aangevallen dame op d6. Ik kan nu al voor c5 kiezen en zijn loper op a6 veroveren. Eerst zet ik echter mijn f-toren op e1. In plaats van zijn loper veilig te stellen, reageert mijn tegenstander weer spiegelend door Tfe8. Nu verschuif ik alsnog mijn pion naar c5. Mijn tegenstander wint de pionnen op c5 en c2, ik de loper op a6.

In de onderstaande stelling (zie afb. c) is de 23e zet van mijn tegenstander Tab8, waarna ik met mijn loper zijn pion op f7 sla en hij opgeeft.

BORD 4 Leon Struik – Eelko de Groot 1 – 0
Op bord 4 kwam het gesloten Siciliaans op het bord. Wit zette heel voortvarend de aanval op de koningsvleugel in en ik moest zeer nauwkeurig spelen om niet groot materiaal te verliezen. Het lukt om wit terug te drijven achter zijn pionnen, die op de damevleugel na allen al vooruit geschoven waren. De stelling was echter nog verre van eenvoudig. Een plan om een kwaliteit te geven voor twee pionnen en een aanval op de koningsstelling mislukte. Wit zag kans de dames te ruilen en stond met deze kwaliteit voor, in een beter uitgangspositie voor het eindspel. De complexiteit van de stelling en het toenemend rumoer van de omstanders, we waren nog als laatsten bezig met de partij, nekten me. Ik kon de concentratie niet meer opbrengen en na een paar blunders vond ik het mooi geweest. Gelukkig hadden we reeds voldoende punten om de winst mee terug te nemen naar Gouda.
BORD 5 Remco Ossewijer – Chris Kraaijeveld ½ – ½
BORD 6 Bart Loosjes – Hans van Offeren 0 – 1
BORD 7 Jan de Haan – Eduard Dame 0 – 1
Even vreesde ik voor een lange avond tegen op het eerste oog een erg defensieve tegenstander.Terwijl ik begonnen was aan mijn favoriete Italiaan, vertrouwde hij achtereenvolgens d6, h6 en a6 aan het bord toe. Maar niets was minder waar. Goed ontwikkelen (ik) versus een onbelangrijke pion ophalen (hij) bleek stukken voordeliger (letterlijk). Met een mooie doorstoot en een offer in het centrum, terwijl de zwarte koning verzuimd had te rokeren was het meer de vraag hoe in plaats van of ik zou winnen. Fritz wist het achteraf natuurlijk nog allemaal mooier en beter, maar wat er uit mijn vingers kwam daar was ik op best trots op. Op zet 28 was het gedaan met Jan de Haan (sorry Jan maar het is snel 5 december).
BORD 8 Anton Visser – Kees van Wensveen 0 – 1
Voor de wedstrijd van het 4e team tegen SOF-DZP 2 van 26 november werd me gevraagd in te vallen. Na een lange reis kwamen we, na enige strubbelingen over de locatie waar we moesten spelen, in Sommelsdijk aan. We waren te laat maar de tegenstanders waren op de hoogte van de vertraging en hadden even gewacht met het aanzetten van de klokken.
Ik speelde met zwart aan het laatste bord tegen Anton Visser.
Na de Siciliaanse opening won ik in de beginfase al een pion en kon die voorsprong vasthouden. Ik kon de partij zonder al te veel problemen rustig uitspelen en na nog een pion veroverd te hebben gaf mijn tegenstander op en was de winst binnen.

Overzicht van alle uitslagen in de RSB klasse 3C
Stand in de RSB klasse 3C