Eerste RSB-team vecht voor lijfsbehoud

Na het verlies in de derde ronde tegen RSR Ivoren Toren was een goed resultaat thuis tegen Spijkenisse erg wenselijk in een klasse waarin vier van de tien teams degraderen. Makkelijk zou dat zeker niet worden aangezien Spijkenisse op papier wat sterker is dan wij en we het dit keer bovendien zonder onze kopman Peter Ypma moesten stellen.

Al vroeg mochten we een 1-0 voorsprong koesteren, omdat de beoogde tegenstander van Bert er niet in slaagde de speelzaal te bereiken. Vervelend voor Bert, die nu geen partij had, en voor zijn tegenstander uiteraard, maar wel prettig voor onze kansen in de wedstrijd.

Het werd een spannende wedstrijd waarin we op een gegeven moment met 3,5-1,5 achter kwamen, maar met winstkansen op de drie resterende borden alles nog mogelijk was. Uiteindelijk werd het inderdaad 3,5-3,5 en slaagde ik erin om met een remise in ieder geval een matchpunt veilig te stellen.

Hieronder de verslagen zoals de spelers de wedstrijd hebben ervaren:

Kees: Na een rustige opening (vier-paarden-spel) kreeg ik het loperpaar en wit een half open a-lijn. Ik dacht wat tegenspel te krijgen over de d-lijn, maar mijn tegenstander kreeg een heel sterk paard op e4 en ik een slechte loper op e7. Er ontstond een eindspel met wit T+ dat sterke P en zwart T+ die slechte L en ieder 7 pionnen. Ik kon niets doen en wit opende de h-lijn, en vervolgens brak hij door op de a-lijn en kon ik een pion op b6 niet meer tegenhouden.

Wouter: Na een rustige opening ontstond een tactische stelling. Op een gegeven moment tructje ik mijn tegenstander waardoor ik dacht dat ik een toren won [Wouter, niet alleen jij, maar ook Erik en ik dachten dat]. Echter zag mijn tegenstander de enige goede combinatie (die ik gemist had) waardoor ik “maar” een pion won. Ik won op een gegeven nog een pion en nog een. Toch ontstond er een ingewikkeld toreneindspel met ongelijke lopers, omdat van mijn pionnenstructuur niets meer over was en twee pionnen een dubbel pion betrof, waardoor met de ongelijke lopers kansen ontstonden op remise. Helemaal toen ik in tijdnood mijn loper verloor. Uiteindelijk zag ik met tien seconden op de klok een combinatie om een van mijn pionnen naar de overkant te brengen, waarna de partij snel afgelopen was.

Arjan: Ik moet dat nog bekijken, maar vermoedelijk heb ik in de opening iets verkeerd gedaan. Ik voelde me gedwongen een pion te geven om niet in een passieve stelling zonder tegenspel terecht te komen. Ik kreeg er een sterk paard op d5 voor terug, dat niet voldoende compensatie zal zijn geweest, maar nog geen reden om te wanhopen in elk geval. Wat later in de partij bracht ik een truc in de stelling die eigenlijk bedoeld was om wits paard naar een minder veld te jagen, maar de truc werd volledig gemist. Dit leverde me paard en loper tegen een toren op en even later stonden al mijn resterende stukken (in een eindspel van TLP tegen TT en wederzijds pionnen, 1 meer voor wit) ideaal en had ik het gevoel dat het een kwestie van tijd zou moeten zijn om dit tot winst te voeren. Gaandeweg de partij bleek dat toch een stuk lastiger dan gedacht (en hoewel ik nog steeds denk dat die winstvoering erin zit was een duidelijk winstplan ook achteraf in de analyse niet zo snel voorhanden) en de tijd begon langzamerhand ook een rol te spelen. Na torenruil kreeg ik een remiseaanbod, maar ik dacht nog steeds voordeel te hebben en bovendien was het, om me heen kijkend, voor mij duidelijk dat winst nodig was. Ik raakte de controle echter kwijt en had op enig moment ook nog maar 4 seconden op de klok. In wederzijds hevige tijdnood was niet te zeggen wat er nu precies gaande was op het bord, maar ik was blij uiteindelijk nog te kunnen vluchten in een eindspel met koning en paard tegen koning en toren. Mijn tegenstandster probeerde nog een tijd dit eindspel te winnen, maar getuige de inmiddels weer 5 minuten die ik op het eind op de klok had, kostte het geen moeite om dit remise te houden en dat bleek voldoende voor een zwaar bevochten 4-4. [inmiddels opgezocht, met de opening zelf was niets mis, die wordt ook op topniveau gespeeld, maar kort daarna had het beter gekund. Mijn geheugen is blijkbaar niet optimaal: ik vond tot mijn verrassing een partij van mezelf (in 2011) tegen een GM en maandag week ik pas op zet 19 af van deze partij! Dit was wel een verbetering :)]