Nipte overwinning voor Messemaker 4

Wedstrijdverslag van de RSB-wedstrijd tussen Messemaker team 4 en Hendrik Ido Ambacht 2, gespeeld op 5 november te Gouda

 

BORD 1 Zoran Zekusic – Klaas Bax ½ – ½

 
BORD 2 Annie de Jong – Eelco Vanlerberghe 0 – 1
We speelden de Siciliaanse opening. Er kwam voor mij wel een bekende variant op het bord, die ik wel vaker had gespeeld. In het middenspel wilde ik te geforceerd een pion blijven dekken en deed toen niet de juiste voortzetting. Ik speelde mijn dame naar een verkeerd veld, bij analyse bleek dat een andere dame zet beter was geweest. Altijd weer die dame’s 😊
Pion verlies leidde tot een mindere stelling, die uiteindelijk ook verloren ging.
 
BORD 3 Wibo Bouguignon – Rocky van der Werff ½ – ½
Mijn tegenstander stelde zich passief op wat mij de gelegenheid gaf een mooie actieve stelling te creëeren. Maar wat ik vervolgens ook probeerde, ik wist geen voordeel te creeëren. Langzamerhand werden alle stukken afgeruild. En uiteindelijk moest ik berusten in remise.
 
BORD 4 Albert-Jan Wagensveld – Manuel Rubio Perez ½ – ½
Mijn tegenstander verdedigde zich tegen mijn koningsgambiet, wat hem aardig lukte. Ik kwam nogal gedrukt te staan. Toen ik door de schaakjes nog maar weinig manouvreer ruimte over had, leek het op herhaling van zetten uit te lopen. Daar maakte ik de blunder om mijzelf schaak te zetten! Ik ontdekte het zelf toen ik de klok indrukte. Maar mijn tegenstander claimde de winst al omdat ik de klok had ingedrukt. Hierop haalde ik onze wedstrijdleider Bert Vlot erbij, die keurig uitlegde dat dit een onreglementaire zet was. De zet moest worden teruggenomen, het bewuste stuk (koning in dit geval) moest weer gespeeld worden, en mijn tegenstander kreeg er extra tijd bij, 2 minuten. Hier kwam nog goed mee weg. Door de herhaling van zetten die er onmiddellijk op volgde werd het alsnog remise, waar ik blij mee kon zijn.
 
BORD 5 Minas Avedissian – Hendrik Huijzer 1 – 0
Op de 4e zet stond mijn tegenstander een pion achter, maar had hij wel wat extra bewegingsruimte voor zichzelf gecreëerd. Nadat we allebei lang hadden gerokeerd, begonnen we aan onze aanval.
Mijn tegenstander leek uiteindelijk de overhand te krijgen: hij won een toren (tegen een paard) en wist daarna mijn stelling binnen te dringen op de zevende rij. Maar tot zijn en mijn verrassing belandde hij juist daardoor in een mat in drie.

 
BORD 6 Eelko de Groot – Piet de Jonge 0 – 1
Een partij waarin ik het vooral mezelf er lastig maakte. In de opening dacht ik een kansje te zien om het centrum onder controle te houden en tegelijk een aanval op f7 in te zetten. En alhoewel ik de ontwikkeling van mijn stukken niet vergat, wat soms wel eens gebeurd, ontging mij de mogelijkheid van zwart om mijn loper in te sluiten. Met een stuk achter werd het erg lastig spelen. Zwart kreeg steeds meer de overhand en na de 21e zet moest ik bekennen dat er geen eer meer aan deze partij te behalen was.
 
BORD 7 Hans van Offeren – Roel Pruijsen 1 – 0
Evenwichtige partij. Opeens een pion winst voor mij/zwart, wat uiteindelijk de winst opleverde met een matnet.

 
BORD 8 Eduard Dame – H. Hameetman 1 – 0
Opeens had ik vier op een rij. Witte pionnen op d4, e4, f4 en g4. Bij het spelletje met die naam heb je dan al gewonnen, maar ik moest nog 13 zetten doorschaken voor de winst. Vermoedelijk geschrokken van een verdere opmars met g5 raakte het zwarte paard op f6 in paniek en offerde zich waar dit strikt genomen niet nodig was. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toen even de teugels liet vieren en scherper had ik kunnen spelen. Maar toen zwart zich opnieuw vergaloppeerde en gatenkaas maakte van de verdediging rond de koning, was het potje snel ten einde met een op zich vermijdbaar (maar moeilijk te vinden hoe) mat.

Overzicht van alle uitslagen in de RSB klasse 3C
Stand in de RSB klasse 3C