Winst tegen CSV voor Messemaker in RSB 3C

door Jan Evengroen

De tegenstander van Messemaker 4 bestond uit voornamelijk jeugdspelers aangevuld met Eduard Hartog. Mooi om te zien hoe jeugdige spelers op deze wijze aansluiting vinden bij het senioren schaak. Een groot compliment voor de Capelse Schaak Vereniging. In vroeger jaren wist een jeugdteam van Capelle a/d IJssel door te dringen tot de landelijke top.

De wedstrijd

Op bord 8 wist de van vakantie uitgeruste Eduard Dame de score in recordtempo te openen. Binnen een half uur werd de tegenstander met de zet  Dame e7 mat gezet. 1-0

Bij Eelko de Groot bleef de koning van de tegenstander gevaarlijk in het midden staan. Na langdurig goed spel van de tegenstander stort zijn stelling plotseling in elkaar door het verlies van een loper. (Onderaan kunt u deze partij naspelen) 2-0

Albert Jan had een gevaarlijke koningsaanval. De stelling zal gewonnen geweest zijn maar door de zet Lg4 dreigt opeens het verlies van een kwaliteit. De creatieve zet Pe5 bleek geen oplossing voor het probleem. 2-1

Bij Hans van Offeren gaat de partij lange tijd gelijk op maar door een penning van het paard op f3 weet hij een stuk te winnen. 3-1

Annie de Jong, vorig jaar nog winnaar van de Erich Karstan bokaal voor het beste externe teamresultaat, kon vanavond aan de bak tegen de jeugdleider van de RSB. Op zet 19 kan er een fantastische combinatie uitgevoerd worden. Paardoffer 19) Pxg7, Kxg7 gevolgd door kwaliteitsoffer Txe7, Dxe7 met mataanval Dh4. Annie combineerde anders maar zeker doeltreffender en veiliger om te beginnen met het kwaliteitsoffer Txe7. 4-1

Door precies openingsspel heeft Minas Avedissian een betere stelling gekregen. Een ijzersterke pion op d4 zorgt voor stellingsvoordeel. Helaas gaat de pion verloren. Minas kan de zetten herhalen maar denkt hier zo diep over na dat de publieke tribune de adem inhoud of hij toch niet door zijn tijd zal gaan. Minas had dit gelukkig wel in de gaten en stelt het teambelang boven eigenbelang door de zetherhaling uit te voeren. 4½-1½

Zoran Zekusic stond lange tijd moeilijk. Veel stukken stonden in waardoor het moeilijk uit te rekenen was. Er was een enorme chaos op het bord. De stelling is door een normaal mens niet uit te rekenen. Zoran verblikte of verbloosde er niet van en bleef met de nodige bluf kijken alsof alles onder controle was. In lichte tijdnood van Zoran werden de meeste stukken afgeruild. Een eindspel met kwaliteitsvoordeel was het resultaat. 5½-1½

Zoals van een goed (kapitein) voorzitter verwacht mag worden was Wibo Bouguignon het langste bezig. Normaliter verlaat de kapitein als laatste het zinkende schip, maar Messemaker 4 lag al lang en breed veilig aangemeerd. Een bijzonder lastig speelbare stelling waar Wibo een stuk voorstaat echter tegen 3 vrijpionnen op de Damevleugel van de tegenstander.  In deze complexe stelling is het moeilijk te taxeren wie er beter staat. De zeer sterk spelende tegenstander offerde er op los en in een mooie combinatie haalde de Capellenaar de laatste punt van de avond binnen.

Eindstand 5½ – 2½


Partij van Eelko de Groot tegen Tijn Hoogendam

(analyse door Eelko de Groot)


Teamsamenstelling

Stand in RSB klasse 3C