Goed begin voor Messemaker 3 in hoofdklasse RSB

door Arjan van der Leij

De eerste wedstrijd in de nieuwe hoofdklasse van de RSB mochten we aftrappen tegen Sliedrecht. Voor mij was dit enigszins met gemengde gevoelens aangezien ik in de KNSB-competitie de overstap heb gemaakt naar Sliedrecht en nu dus in de RSB tegen Sliedrecht moest aantreden (en het lot heeft beschikt dat dit ook in de eerste ronde van de RSB-beker het geval is). Op papier waren wij zwaar favoriet, maar dat biedt geen garanties. Sliedrecht weerde zich sterk en dit resulteerde in de ene na de andere remise. Uiteindelijk kwamen we dankzij mijn overwinning, die er al een tijdje aan zat te komen, nadat ik eerder in de partij  materiaal had gewonnen, op voorsprong. Maar bij een 3,5-2,5 voorsprong was het nog geen bekeken zaak. Toen het bij Frank remise werd konden we met een gerust hart kijken naar de laatst overgebleven partij van Erik. Het eindspel kon onmogelijk worden verloren en Erik wist hier nog winst uit te slepen.

Dit stemde mij tevreden, want vertrekken met zeven remises en uitgerekend mijn overwinning die de beslissing brengt zou in het licht van mijn KNSB-overstap naar Sliedrecht wel ietwat bizar zijn geweest. Beide partijen waren uiteindelijk tevreden, getuige ook het verslag op de site van Sliedrecht: http://www.schakendsliedrecht.nl/2018/09/28/sliedrecht-1-eervol-ten-onder-tegen-messemaker-in-hoofdklasse-rsb/

Hieronder volgen korte verslagen van de partijen zoals de spelers die hebben ervaren.

Wit: Arjan van der Leij
Zwart: Joost Stoker

In bovenstaande stelling speelde ik 14.c4! met het idee dat als zwart de dekking van veld e6 met zijn dame loslaat Pxf7 volgt gevolgd door Dxe6. In de partij speelde Joost toch 14…Dxd4, door mij als een vergissing beoordeeld. Hij is echter in het goede gezelschap van de computer die de varianten 14…Dd6 15.c5 Da6 Dxa6 16.bxa6 en 14…Dd6 15.c5 Dd5 16.c6 geen verbetering vindt voor zwart. Ik speelde dus zoals gepland 15.Pxf7 en bij normaal tegenspel van zwart (15…Thf7 16.Dxe6+ Dd7) bijvoorbeeld win ik inderdaad een pion, maar zou het nog een hele klus worden om het resterende eindspel om te zetten in winst. Er volgde echter 15…Pe4? Vanwege inslaan op f2 kan Pxh8 niet, maar het hele idee werd eenvoudig weerlegd door het ontnuchterende 16.Pf3 (Pb3 was ook mogelijk), waarna de partij wel voorbij was. Zoals dat hoort in een teamwedstrijd probeerde Joost het nog even, maar na het onvermijdelijke materiaalverlies was er geen redden meer aan.

Leen de Jong:
De partij van afgelopen donderdag met zwart, begon met een verrassende 4e zet van wit. Hierdoor veranderde de Siciliaanse opzet in soort doorschuif/dek- variant van Frans, waar het veld d4 niet voorlopig niet aangevallen kan worden. Het vinden van een plan was hier lastig, door wat voorzichtig spel van wit lukte het op de 14e zet om mijn (slechte) witveldige zwarte loper in het spel te brengen.
Hierna volgde van beide spelers niet de beste zetten. Met een pionzet had wit minimaal gelijk spel kunnen houden of meer, terwijl zwart verzuimde om de (thematische) druk op pion d4 te verhogen. In de partij had ik de witte kans gezien en daar teveel gewicht aan gegeven. Hoe dan ook, het gevoel een beetje ontsnapt te zijn, minder tijd te hebben (20 tegen 50 min.) en de wetenschap het in de laatste KNSB-wedstrijd in een paar zetten te hebben verknoeid, deden mij op de 20e zet remise aanbieden. Na overleg met zijn teamleider accepteerde mijn tegenstander het aanbod. Als beloning voor mijn angst gaf de computer een lichte plus voor zwart.

Peter Ypma:
Ik speelde het type partij dat Anish Giri vaak gehad heeft. Na de opening kreeg ik met wit een lekker plusje. Dat plusje werd een pionnetje, maar het resterende eindspel wist ik niet te winnen. Dat wil zeggen: ik ging nog bijna te ver in mijn poging te winnen en in de eindstelling had ik het met zwart nog zeker even geprobeerd.

Frans Bottenberg:
Ik kreeg met wit een gambiet te bestrijden, behield de pluspion in het middenspel, maar kon geen plan vinden om het voordeel uit te bouwen. De partij eindigde in remise door zetherhaling.

Erik Hennink:
Met zwart kwam ik op bord 2 iets minder uit de opening. In het middenspel besloot ik een pion te offeren voor activiteit. Dit pionoffer pakte goed uit, mijn stukken werkte goed samen en het initiatief in de partij kantelde. Ik vond niet de beste voortzetting die me duidelijk voordeel had kunnen geven, maar won wel mijn pion terug en de stelling was ongeveer in evenwicht. Na een mindere zet van mijn tegenstander kon ik de dames ruilen en met een kleine combinatie een kwaliteit winnen. Het resterende eindspel toren tegen loper met aan beide zijden nog een aantal pionnen speelde ik wat onnauwkeurig al behield ik de controle over de partij. Met allebei nog een g- en h-pion moest ik een tijdje manoeuvreren om de winst binnen te slepen. Uiteindelijk kon ik mijn toren voor de loper plus pion geven waarmee het overgebleven pionneneindspel winnend was. Dit resultaat zette de 5-3 overwinning op het scorebord en daarmee zijn we goed aan het seizoen begonnen.


RSB Hoofdklasse

Uitslagen en stand