Valse start voor Messemaker 2

In de eerste wedstrijd van het seizoen trof Messemaker 2 (met 3 invallers!) meteen een van de sterkste tegenstanders. Charlois Europoort 2 bleek niet één, maar twee maatjes te groot. Een 7-1 nederlaag was het resultaat. De enige overwinning voor ons team bracht Frans Bottenberg binnen. Hij wist de sterke Andrzej Pietrow in de opening al op het verkeerde been te zetten. Hij buitte zijn voordeel vervolgens doortastend uit tot winst. Invaller Bert Vlot deed het lange tijd verrassend goed tegen Leendert van den Ouden. Hij wist zijn tegenstander met een aanzienlijk hogere rating (verschil zo’n 350 punten) met de zwarte stukken flink onder druk te zetten en zelfs een klein materieel voordeel te behalen. Er ontstond een voor beide spelers lastig te behandelen stelling, waarin Bert helaas ver in het vijfde speeluur onder tijdsdruk de draad kwijt raakte en uiteindelijk alsnog moest capituleren. De langste partij van de match werd gespeeld door debutant Jeroen Eijgelaar. Hij stond de hele partij iets minder tegen routinier John Leer, maar wist zich meer dan 80 (!) zetten lang taai en met succes te verdedigen tot een fout op de 87ste zet fataal werd. Zie zijn bijdrage hieronder.

Jeroen Eijgelaar – John Leer: 0 – 1

Stelling na de 86e zet van zwart

Mijn debuut voor Messemaker 1847 was gelijkertijd mijn debuut in de KNSB. In een symmetrische Engelse variant speelden we 8 zetten volgens de theorie. Zelf week ik nu af van de gebaande paden en liep vervolgens de gehele partij achter de feiten aan. Halverwege de partij horen de op ons bord naast ons een oer-kreet van Bert, die een kracht zet uitvoerde. Hij speelde een spannende partij, welke naast mij goed te volgen was. Het middenspel bleef ik zitten met een achtergebleven pion en bereikte een verloren eindspel van toren en 3 pionnen tegen toren en 3 pionnen. Mijn toren was gebonden en zijn koning en toren waren actief. Ik besloot niet hopeloos af te wachten en offerde 1 pion. Fritzl is dit niet met mij eens, maar het bood mij wel rommelkansen. Dit gebeurde ook: na een paar minder secure zetten van mijn tegenstander leverde dit de diagramstelling op. Ik mis hier 87.Tb7 of b8 met remise. Ik speelde 87.Tb4-a4? en na nog 5 zetten gaf ik op, promotie was niet meer tegen te houden.

Uitslagen

  Messemaker 2 Charlois Europoort 2 1 – 7
1 Rob Hoogland Kees van Drunen 0 – 1
2 Kees Brinkers Tjerk Tinga 0 – 1
3 Jeroen Eijgelaar John Leer 0 – 1
4 Bert Vlot Leendert van den Ouden 0 – 1
5 Wouter Schönwetter Hans Uitenbroek 0 – 1
6 Minas Avedissian Cor de Wit 0 – 1
7 Frans Bottenberg Andrzej Pietrow 1 – 0
8 Frank Michielen Henk van der Velde 0 – 1