Ridderkerk te sterk voor Messemaker 4

De thuiswedstrijd van het 4e team tegen het 1e team van Ridderkerk eindigde in een verlies. Het eindigde met twee borden winst en twee met remise voor ons team. Deze uitslag van 3-5 was toch wel een beetje te verwachten. Ridderkerk staat op de 2e plaats en heeft alleen nog maar verloren van WSV2 uit Waddinxveen dat bovenaan staat.
Bij een club met 1 team in de competitie kun je een paar sterke tegenstanders verwachten en dat kwam ook zo uit: de eerste drie spelers hebben een rating dik boven de 1700. De speler aan het eerste bord zelfs 1850!

 

Wibo


Spelend op bord 1 wist ik vooraf dat mijn tegenstander Turshin Boldoo 270 meer ELO-punten had, dus remise zou al een mooi resultaat zijn. Hij opende behoudend met de Engelse opening. We manoeuvreerden omzichtig en na 15 zetten waren de posities ingenomen. Er was nog geen pion geruild, de stelling was volkomen gelijk en aan beide zijden waren er geen goede mogelijkheden om voordeel te behalen. Op de 16 zet slaagde ik er in zijn sterke loper op g2 te ruilen en daarna wist ik stapje voor stapje het initiatief te pakken met mijn twee sterke paarden en de opmars van mijn f-pion. Op de 30e zet had ik een klein plusje (+2), maar de tijd begon te dringen, waarna ik na een blunder mijn dame + pion moest ruilen tegen een toren en loper. Gelukkig wist mijn tegenstander niet van dit voordeeltje te profiteren, waarna wij op de 56e zet remise overeenkwamen.

 

Eelko


In de eerste fase van de wedstrijd maakte ik het mijn tegenstander flink lastig. Om te voorkomen dat ik een sterk paard kreeg op d6 moest zwart zijn paardzet Pg8-e7 weer terugdraaien. Even later kreeg ik toch mijn paard met schaak op d6 en zwart’s mogelijkheid tot rokeren was verkeken. Toch verloor ik de partij. Ik heb thuis bekeken waar dit aan lag en kom tot de conclusie dat ik beter mijn paard tegen loper op c8 had kunnen ruilen dan wel op zet 21 i.p.v. b2-b4, de zet a-pion had moeten opspelen in een poging een open a-lijn te creëren. Daarna ging het bergafwaarts. Kijkend bij de andere borden gaf ook niet veel hoop. Eduard twee borden verderop trok al een gezicht waaraan af te lezen was dat hij het laatste punt niet zou binnenslepen. En Wibo naast me had al remise aangeboden. Om de teamwedstrijd nog met 4-4 te kunnen afsluiten zou ik dus moeten winnen. Maar dan blijkt toch dat mijn tegenstander zijn stukken een stuk beter heeft staan dan ik. Met nog 2 minuten op de klok en stukverlies in het verschiet gaf ik op. Hieronder de partij.
 

stelling na 10..Dc7

stelling na 20..Pe7


Zwart sluit het web en wit heeft weinig goede zetten meer. Toch maak ik het mezelf extra moeilijk. Ik dacht dat ik de witte loper niet mocht verplaatsen maar achteraf bleek dat Le2 een betere zet was.

stelling na 31..Tcd8


Hier geef ik op. De volgende zet verliest een stuk en met slechts enkele minuten op de klok zal er weinig eer meer zijn te behalen. 0-1

 

Eduard


Mijn schaakmotor weigerde op gang te komen. De idee om in de opening voorlopig even met een pion minder te spelen, is gebaseerd op de veronderstelling dat als gevolg daarvan sprake is van tempowinst en initiatief. Dat pakte in mijn variant die ik met wit in het Italiaans speelde, helaas anders uit. De veronderstelde open lijnen kwamen niet uit de verf. En een wit – dus mijn – paard kwam vast te staan aan de rand. Langer nadenken hielp ook niet, maar kostte wel veel tijd, wat later leidde tot te snel zetten en een leuk maar vermijdbare paardvork van mijn tegenstander. Kwaliteit achter! Ik probeerde er nog het beste van te maken, natuurlijk, het team- en clubbelang staan immers hoog in het vaandel. Maar schone schijn bedriegt. Veel stukken gericht op richting koning en dame van de tegenstander geeft naar de buitenwacht een actieve indruk, wat dan weer goed zou moeten zijn voor het moraal van de overige teamleden. Maar meer dan optisch bedrog was het niet. Het eindspel waarin zwart wel een toren had en wit een geparkeerd paard aan de rand, was toch echt verloren. Zelfs Ton Hortensius die altijd nog best wel interessante mogelijkheden ziet, moest dit uiteindelijk beamen. Rest de vraag: heb ik van deze partij iets geleerd?

 

Kees


Ik speelde aan het 7e bord met zwart tegen Peter Bakker.  De Siciliaanse opening verliep volgens het boekje. In het vervolg kon ik behoorlijke druk op wit houden en had lange tijd een flinke dreiging op de koningsvleugel met de dame en de witte loper. Mijn poging om ook een paard bij de aanval te betrekken werd door wit goed gepareerd.  Peter wist zelfs zijn verdediging om te zetten in een aanval met de twee torens en een doorgeschoven pion op de e-lijn.
Na een misrekening van mij had ik al na 27 zetten de keus uit na twee zetten mat of promotie van de witte e-pion en moest ik mijn verlies erkennen en opgeven.

 


Uitslagen

Messemaker 1847 4 Ridderkerk 1 3 – 5
1. Wibo Bourguinon Tuvshin Boldoo ½ – ½
2. Eelko de Groot Peter Luijendijk 0 – 1
3. Hans van Offeren Bas Kuijper 0 – 1
4. Eduard Dame Jelle van den Berg 0 – 1
5. Rudolf van Noord Bas Weber ½ – ½
6. Annie de Jong Thomas Schepers 1 – 0
7. Kees van Wensveen Peter Bakker 0 – 1
8. Jasper van Wijhe Wim van Daalen 1 – 0

 


Stand in klasse 3B