Messemaker 4 onderuit tegen De Willige Dame 2

Voor de derde uitwedstrijd van dit seizoen moesten we naar Dordrecht. Ruud was ziek en werd vervangen door Minas. De schaakclub met de prachtige naam “De Willige Dame”, was voor ons team te sterk. Alleen de enige dame in ons gezelschap wist haar partij te winnen. Remise was er voor Wibo en Jasper, zodat de uitslag 6-2 werd in ons nadeel.

Wibo


Voor mijn partij had ik mij voorbereid op het Scandinavisch. Daarbij kwamen vele herinneringen aan Ab Scheel boven. Maar het werd 1. …e5, dus weg voorbereiding. De partij ging gelijk op tot mijn tegenstander mij verraste met een bekend valletje dat mij een pion kon kosten. Ik besloot tot een dubbele c-pion voor mijn lang gerokeerde stelling. Echter, dit nadeel bleef beperkt doordat mijn tegenstander redelijk passief speelde en ik een aanval kon opzetten op zijn koningsstelling. En met succes. Na de afruil van 3 stukken en enige pionnen bleek ik ‘onverwacht’ een paard tegen een pion voor te staan. Onverwacht, omdat de vermoeidheid bij mij had toegeslagen. De tijdnoodfase diende zich inmiddels ook aan en prompt gaf ik zonder compensatie een pion weg. Ook de dameruil was niet handig van mij. Met een licht voordeel, maar een geheel versnipperde pionnenstructuur met pionnen op de a, c, e en h lijn, besloot ik remise aan te bieden. ½-½

Eelko


Mijn partij begon goed. Ik won snel een kwaliteit en stond er goed voor. Maar toen ik mijn dame terug moest halen om een aanval van wit af te slaan, zette ik de dame net niet ver genoeg. De toren op e8 kwam ongedekt en ik moest mijn kwaliteit weer inleveren. Daarna kwam het tot een gedwongen dameruil en wit kon vrij makkelijk enkele van mijn pionnen buit maken. Ik kon het tij niet meer keren en moest even later opgeven.

Annie


Aan bord 6 speelde ik tegen een speler waar ik me ook op voorbereidt had. Hij opende met C4. Het was maar goed dat ik die bekeken had, want dan zit je toch wat rustiger achter het bord.  Ook het zitten naast een kast vol bijbels, gaf een bepaalde soort rust.

Doordat hij een dubbele c pion had, gaf mij dat iets meer bewegingsvrijheid en kon ik daardoor steeds de druk wat opvoeren. Ik had mijn paarden naar de koningsvleugel gebracht, ook mijn witte loper wees richting zijn koningsvleugel en bovendien had ik een toren op f6 gezet. Dit was dan misschien niet de beste zet, maar gaf wel een bepaalde druk op zijn koningsvleugel.

 

Kees


Aan het 7e bord speelde ik met wit tegen Hans van Gorkom. Achteraf bleek hij een rating te hebben van 1620. Tegen mijn rating van 1447.
In het algemeen wil van te voren liever niet weten hoe hoog de rating van mijn mogelijke tegenstander is, maar dit is toch een behoorlijk verschil. Tot het laatst dacht ik een aardige remisekans te hebben, maar de klok brak me op en moest ik een verlies incasseren.
Ik opende met e4 waarop als antwoord kwam d6. Een openingszet die ik nog niet veel gezien heb. Eerst antwoorden met Pc3 en later met d4 bleek helemaal niet zo verkeerd te zijn. Tot het middenspel ging het gelijk op, maar toen verspeelde ik opeens 2 pionnen. Ik had al de neiging in een verlies te berusten toen Hans even vergat dat zijn paard in stond en zo werd de stand toch weer aardig gelijk. Maar zoals al gezegd de klok speelde mee in mijn nadeel. Hans had nog 20 minuten over, toen ik plotseling besefte dat de laatste seconden wegtikten.

 


Uitslagen

Messemaker 1847 4 De Willige Dame 2 2 – 6
1. Wibo Bourguinon John van Waardenberg ½ – ½
2. Eelko de Groot Pearl Uyttenhove 0 – 1
3. Hans van Offeren Pieter Sandijck 0 – 1
4. Eduard Dame Willem Weerdensteijn 0 – 1
5. Minas Avedissian Nick Kimenai 0 – 1
6. Annie de Jong Cor Paans 1 – 0
7. Kees van Wensveen Han van Gorkom 0 – 1
8. Jasper van Wijhe Willem Platje ½ – ½

 


Stand in klasse 3B