Messemaker 4 wint thuis tegen 2e van Nieuwerkerk a/d IJssel

De eerste thuiswedstrijd van dit seizoen op 20 november was tegen het tweede team van Nieuwerkerk a/d IJssel. Iedereen kon dit keer meedoen, zodat we op volle sterkte aantraden. Het ging best goed want we boekten 5 winstpartijen en 1 remisie. Hierdoor zullen we ons aardig kunnen handhaven in de middenpositie van de ranglijst. Een behoorlijke snelle winst was er voor Ruud op bord 5. Daarna remisie voor Hans op bord 4 en vervolgens ook winst voor de borden 6 en 7. Inmiddels hadden het 2e en 3e bord hun meerdere moeten erkennen, zodat de stand op dat moment 3,5 tegen 2,5 was. Het 1e en 8e bord moesten de doorslag geven en dat ging goed want zowel Wibo als Jasper gingen met de winst strijken en zo werd de eindstand 5,5 tegen 2,5 voor ons team.

Kees

Ik speelde weer op het 7e bord. Het was een thuiswedstrijd, dus speelde ik met zwart en koos voor de siciliaanse opening. Mijn tegenstander ging daarin een paar zetten mee en koos daarna voor a3. Een mij onbekende variant. Het ging een aantal zetten gelijk op, tot wit ervoor koos met het paard een aanval in te zetten op de koningsvleugel. Dat liep eigenlijk voor hem niet zo goed af, want dit paard kon ik blijven aanvallen en daardoor de pion op f lijn laten oprukken tot rij 3. Gedekt door de eveneens opgerukte pion op de g-lijn gaf dat een sterke aanval en goede positie voor een fatale aanval voor wit met de dame en twee toren. De paarden en lopers waren inmiddels al afgeruild.  Wit hield stand stand tot zet 40, maar verspeelde toen ook 1 van zijn torens en gaf op. 1-0

Wibo

Ik had me ingesteld op een sterke speler en inderdaad speelde ik met zwart tegen Leen Klein, een speler met 67 meer Elo-punten. Er kwam een voor mij vertrouwde opening op het bord. Leen verbruikte veel tijd en na zo’n 12 zetten had hij al 15-20 minuten tijdsachterstand. De partij bleef heel lang in evenwicht, we manoeuvreerden zorgvuldig en tot de 30e zet kon Fritz geen noemenswaardige fouten ontdekken. Dat alleen al is een hele prestatie! Daarna ging de tijdnood een rol spelen, vooral bij Leen en dat gaf uiteindelijk de doorslag. Na de nodige zwakke zetten van ons beiden, was zijn laatste misgreep doorslaggevend. 1-0

Eelko

Mijn Spaanse partij begon eigenlijk best aardig totdat de stukken geruild werden en zwart veel meer ruimte bleek te hebben dan ik. Een ruil van een stuk tegen twee pionnen was een gok. Ik had wel twee verbonden vrijpionnen maar moest nauwkeurig schuiven om deze te behouden. Dit ging best goed totdat tegen het eind zwart heel sterk zijn overgebleven toren tegen mijn loper ruilde en ik een dubbelpion overhad. Helaas was de zwarte koning dichterbij. Op het moment dat ik opgaf stonden zwart’s pionnen met z’n vieren tegen over mijn twee andere pionnen. Ook al stond mijn koning erbij, dit was onbegonnen. Knap gespeeld van de heer Everaars. 0-1

 

 


Uitslagen

Messemaker 1847 4 Nieuwerkerk a/d IJssel 2 5½ – 2½
1. Wibo Bourguinon Leen Klein 1 – 0
2. Eelko de Groot Han Everaars 0 – 1
3. Eduard Dame Lambert Wildemans 0 – 1
4. Hans van Offeren Willem van der Wel ½ – ½
5. Ruud van Noord Theo de Graaf 1 – 0
6. Annie de Jong Ben Balm 1 – 0
7. Kees van Wensveen Hans Dijkers 1 – 0
8. Jasper van Wijhe Cees Verschoor 1 – 0

 


Stand in klasse 3B