Winst voor Messemaker 4 tegen CSV 4

Onze tweede wedstrijd van dit seizoen was tegen het 4e team van CSV in Capelle a/d IJssel.
We wonnen de wedstrijd met 5-3 en zijn nu van de onderste plaats van de ranglijst opgeschoven naar het midden.

De wedstrijd was tot het laatst spannend. De tegenstanders van de twee laatste spelers moesten een race tegen de klok houden en dat pakte uit in twee winstpartijen voor ons team. Omdat de stand toen al 3-3 was bracht dat de winst van 5 punten. Het werd mede hierdoor wel laat. De laatste partij duurde tot ruim 23.30 uur.

Eelko de Groot

Op het eerste bord begon ik vanwege vertragingen bij de NS, met een paar minuten minder aan mijn partij. Wederom kwam de Siciliaanse verdediging op het bord. Na de opening concentreerde de partij enige tijd rond de open d-lijn. Zwart won een pion maar daar lag ik niet echt wakker van. Ik verwacht deze wel terug te winnen aangezien zwart nu twee geïsoleerde pionnen had. Op zet 23 zag ik een interessant dame offer (zie stelling). Zwart hapte helaas niet toe en speelde 23…Dd7. Even later werden op initiatief van zwart de torens geruild en ik kreeg een vrijpion op d6. Hier heb ik het echt laten liggen. Deze vrijpion had ik veel beter kunnen benutten. Echter  in mijn hoofd was ik nog steeds bij de combinatie van schaak op de 8ste rij waarna zwart zijn loper naar f8 moet spelen en na Lh6 mat onvermijdelijk zou zijn. Zwart won de vrijpion en combinatie hield geen stand omdat f8 nu opeens ook door de zwarte dame gedekt was. Met nog maar 5 minuten op de klok kon ik alleen maar hopen dat zwart, die nog ongeveer een uur bedenktijd had, de stelling niet te moeilijk zou maken. Uiteindelijk werden er toch nog bijna 50 zetten gespeeld voordat enkel beide koningen op te bord stonden en remise afgedwongen was.

Stand na 22…Td8-d5

Ik speelde hier 23.Db6 in de poging zwart te verleiden tot 23…axb6. Uiteraard volgt dan 24.Txa8+ Lf8 26.Lh6 en zwart gaat mat.

De partij ging als volgt verder: 23….Dd7 24.Db3 e6 25.c4 Td3 26.Dc2 c5 27.Tfd1 Txd1+ 28.Txd1 Dc7 29.De4 Td8 30.Td6 Da5 31.h3 Txd6?? 32.exd6. Hier had ik mijn vrijpion. Na 32…Dd8 had ik natuurlijk Db7 of Dc6 moeten spelen om promotie veilig te stellen.

Kees van Wensveen

Ik speelde met wit aan bord zeven. Tot ongeveer de 35e zet ging dat best goed. Ik kon volop in de aanval blijven en kwam zelfs een kwaliteit voor te staan. Daarna zette ik (zoals wel vaker) wat te snel en kon de tegenstander het initiatief overnemen. Op een gegeven moment was ik gedwongen de dame af te ruilen tegen een toren en dat werd er natuurlijk niet beter op. Na 45 zetten moest ik capituleren.

 


Uitslagen

Messemaker 1847 4 CSV 4 5 – 3
1. Eelko de Groot Tim Tian ½ – ½
2. Hans van Offeren Arjan Doorgeest 0 – 1
3. Minas Avedissian Richard van de Velde 1 – 0
4. Eduard Dame Eduard Hartog 1 – 0
5. Annie de Jong Cees Groenendijk 1 – 0
6. Hans Krol Piet Verkamman ½ – ½
7. Kees van Wensveen Bas Koote 0 – 1
8. Jasper van Wijhe Daan de Jong 1 – 0

 


Stand in klasse 3B